Smart Cities Festival

Με την έννοια των έξυπνων πόλεων ήρθα πρώτη φορά σε επαφή το 2016 μέσα από ένα σεμινάριο του Open University της Μ.Βρετανίας και εντυπωσιάστηκα! Επί δύο χρόνια αναζητούσα πληροφορίες και παραδείγματα, ενώ έκανα συνέχεια έρευνα για το τι γίνεται εκπαιδευτικά στις διάφορες μεγάλες smart cities του κόσμου.

Τη σχολική χρονιά που μας πέρασε, 2018 - 2019, αποφασίσαμε να εντάξουμε σχετικά προγράμματα για παιδιά και για ενήλικες στον Καλό Αγωγό και τα αποτελέσματα μας ξάφνιασαν πολύ ευχάριστα! Μόλις τον περασμένο Ιούνιο του 2018 πήραμε απόφαση μια και καλή να απέχουμε από τους κλασικούς διαγωνισμούς Ρομποτικής, γιατί ευνοούσαν την αριστεία των λίγων και όχι την επιτυχία και τη συνεισφορά των πολλών, τον ανταγωνισμό και όχι το διαμοιρασμό όμορφων ιδεών. Κι εντελώς συμπτωματικά, έξι μήνες αργότερα ανακοινώνεται το θέμα του φετινού διαγωνισμού ενός πανελλήνιου διαγωνισμού Ρομποτικής; Και ποιο είναι; Smart Cities! Τι σύμπτωση, θα 'λεγε κανείς!

Αλλά, όχι, δεν είναι σύμπτωση. Οι Smart Cities δεν είναι ένα trend των τελευταίων μηνών, αλλά μια πραγματικότητα, που θα εξελίσσεται όλο και περισσότερο κι είναι λογικό, γιατί μέσα σε τριάντα χρόνια από τώρα το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις.

Τι είναι, όμως, οι έξυπνες πόλεις (smart cities) και τι κάνουν; 
Οποιαδήποτε πόλη μπορεί να είναι έξυπνη, αρκεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία και τα δεδομένα προς όφελος, τόσο του πολίτη (καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο ζωής), όσο και του ίδιου του περιβάλλοντος της πόλης, ώστε να είναι όλο και πιο βιώσιμη (ποιότητα ατμόσφαιρας, μειωμένα επίπεδα διοξειδίου άνθρακα, εύκολη μετακίνηση για όλους σε όλα της τα σημεία κλπ.).
Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των πολιτών και η διαμεσολάβηση ιδιωτικών επιχειρήσεων που προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις ορίζουν και το είδος των έξυπνων πόλεων: smart cities 1.0, smart cities 2.0, smart cities 3.0.


Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το τι είναι οι έξυπνες πόλεις, μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις για τους εννια smart city indicators, αλλά και να θαυμάσουν ιδέες και κατασκευές των ίδιων των παιδιών για το πώς φαντάζονται το Ηράκλειο Έξυπνη Πόλη του μέλλοντος. Παράλληλα, θα γίνονται και εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά 2-12 ετών σχετικές με ταξίδια σε πόλεις του κόσμου. Ευελπιστούμε να γίνει θεσμός! Σας περιμένουμε! :)




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη