Προσαρμοστική νοημοσύνη - AQ (Adaptability/Adversity Quotient)

Το να είσαι ευπροσάρμοστος (adaptable), σημαίνει να μπορείς να ανταποκρίνεσαι εύκολα και γρήγορα σε ιδέες που αλλάζουν, ευθύνες, προσδοκίες και άλλες διαδικασίες που απαιτούν ευελιξία σκέψης και πράξης.  

Η προσαρμοστική δεξιότητα (adaptability) δείχνει ότι είσαι ευέλικτος και με όρεξη για μάθηση, αλλά και ότι μπορείς να διαχειριστείς την αλλαγή, δεξιότητες όλες ιδιαίτερα σημαντικές στην αγορά εργασίας για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. 

Μιλώντας, λοιπόν, για AQ, εννοούμε το δείκτη διαχείρισης της αντιξοότητας (Adversity) ή το δείκτη της προσαρμοστικότητας (Adaptability) του ατόμου. 

Πηγή εικόνας: mindful.org


Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση/προσαρμογή στα ελληνικά ενός πολύ ενδιαφέροντος άρθρου του Seb Murray, όπως δημοσιεύθηκε στο BBC.com (κάντε κλικ εδώ για να το δείτε στην πηγαία του μορφή)

Καθώς αλλάζουν τα πράγματα στο χώρο της εργασίας, είναι αρκετό να είσαι έξυπνος;
Μάθε για το AQ, την ικανότητα να προσαρμόζεσαι, καθώς μπορεί το ίδιο αποτελεσματικά να καθορίσει την μελλοντική επαγγελματική σου επιτυχία. 

Κάποτε, αν ήθελες να αξιολογήσεις πόσο εύκολα θα ανέβαινε κάποιος επαγγελματικά, ίσως του ζητούσες να κάνει ένα IQ test. Για χρόνια ολόκληρα, υπήρχε η πεποίθηση πως το IQ test - το οποίο μετρά μνήμη, αναλυτική σκέψη και μαθηματική ικανότητα - ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προβλεφθούν οι μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές. 

Πιο πρόσφατα, όμως, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), καθώς περιλαμβάνει δεξιότητες διαπροσωπικές, αυτοδιαχείρισης και καλής επικοινωνίας. Σήμερα, το EQ θεωρείται ευρέως ότι διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία, όχι μόνο την επαγγελματική, αλλά και γενική της ζωής. 

Αν το IQ είναι το ελάχιστο για να έχεις μια δουλειά, το AQ σου δείχνει πώς θα είσαι επιτυχημένος για όλη σου τη ζωή.
- Natalie Fratto (vice-president at Goldman Sachs) 

H Fratto, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της στο TED, αναφέρει ότι το AQ δεν είναι μόνο η ικανότητα να αξιολογείς νέες πληροφορίες, αλλά η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι ποια πληροφορία πραγματικά χρειάζεσαι, να ξε-μαθαίνεις κάτι που δεν ισχύει πια, να ξεπερνάς προκλήσεις και να κάνεις συνειδητές προσπάθειες για να αλλάξεις. Το AQ σημαίνει ευελιξία, περιέργεια, γενναιότητα, ανθεκτικότητα και επίλυση προβλημάτων, επίσης. 

Καθώς η κοινωνία αλλάζει, μήπως το AQ γίνεται πιο βασικό από το IQ για την επαγγελματική επιτυχία; Αν αυτό ισχύει, πώς το αναγνωρίζεις και πώς το εξελίσσεις; 

"Προσαρμόζεσαι ή ξεχνιέσαι", αναφέρει χαρακτηριστικά η Amy Edmondson, καθηγήτρια ηγεσίας και διοίκησης στο Harvard Business School, "κι αυτό είναι που κάνει το AQ πιο σημαντικό από το IQ". 

Η τεχνολογία έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο που εργαζόμαστε και οι αλλαγές αυτές σίγουρα δε σταματούν εδώ. Τα επόμενα τρία χρόνια (από το 2019 που γράφτηκε το άρθρο), 120 εκατομμύρια άνθρωποι από τις 12 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, θα χρειαστεί να επανεκπαιδευτούν εξαιτίας των αυτοματισμών, σύμφωνα με έρευνα της IBM του 2019. 

Για να συνεχίσουν να παράγουν, οι άνθρωποι θα χρειαστεί να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, όπως δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση για να επικοινωνούν καλύτερα, αλλά και διορατικότητα για να μπορούν να διακρίνουν αυτό που οι μηχανές δεν μπορούν. 

"Αν ένας αλγόριθμος μπορεί να κάνει το 30% της εργασίας που έκανα, τι μπορώ να κάνω για να αντεπεξέλθω παραγωγικά; Αυτός που θα νικήσει, είναι αυτός που θα επιλέξει να κάνει εκείνες τις εργασίες, που ένας αλγόριθμος δεν μπορεί". 

Η Edmondson αναφέρει ότι κάθε επάγγελμα θα χρειαστεί προσαρμοστικότητα και ευελιξία, από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τον καλλιτεχνικό. 
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι είσαι λογιστής. Το IQ σου θα σε βοηθήσει να περάσεις εξετάσεις, να πάρεις πτυχίο και να εξειδικευτείς. Έπειτα, το EQ σου θα σε βοηθήσει να πετύχεις στη συνέντευξη εργασίας, να έχεις μια δουλειά και να αναπτύξεις καλές σχέσεις με πελάτες και συναδέλφους. Όταν όμως, το σύστημα αλλάξει και πολλά πράγματα στη δουλειά σου αυτοματοποιηθούν, χρειάζεσαι καλό AQ για να αντεπεξέλθεις στην καινοτομία και να βρεις νέους τρόπους για να εξελίξεις τον επαγγελματικό σου ρόλο, ώστε να συνεχίσεις να έχεις επιτυχία και μέλλον. 

Και οι τρεις νοημοσύνες είναι κάπως συμπληρωματικές, καθώς όλες σε βοηθούν να επιλύσεις προβλήματα κι επομένως να προσαρμοστείς, αναφέρει η Edmondson. Ο ιδανικός υποψήφιος έχει και τις τρεις, αλλά δεν τις έχουν όλοι. "Υπάρχουν ιδιοφυΐες", παραδέχεται. "Όμως, το να έχεις IQ, χωρίς AQ, θα σε έκανε να προσπαθείς αγωνιωδώς να καταλάβεις πώς μπορείς να δουλέψεις με καινούριο τρόπο βασιζόμενος στις δεξιότητες που ήδη έχεις - και ένα χαμηλό AQ θα το έκανε πολύ δύσκολο να αποκτήσεις νέες δεξιότητες". 

Ένα καλό με το AQ είναι ότι - παρόλο που δεν είναι μετρήσιμο - οι ειδικοί λένε ότι μπορείς να το εξελίξεις. Penny Locaso, η Αυστραλιανή ιδρύτρια του BKindred, μια εκπαιδευτική εταιρεία που βοηθά τους ανθρώπους να γίνονται πιο ευπροσάρμοστοι, αναφέρει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν προσωπικότητες που χαρακτηρίζονται από περισσότερη περιέργεια ή θάρρος, κάτι που μπορεί να εξηγεί για ποιο λόγο κάποιοι είναι από φυσικού τους πιο ευπροσάρμοστοι από κάποιους άλλους. 

Προτείνει τρεις τρόπους για να εξελίξει και να ενισχύσει κάποιος την προσαρμοστική του ικανότητα

1. Να περιορίσει ό,τι του αποσπά την προσοχή και να μάθει να εστιάζει, ώστε να μπορεί να ορίζει τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν. 

2. Να κάνει άβολες ερωτήσεις, όπως αύξηση μισθού, ώστε να αναπτύσσει τη γενναιότητά του και να αντιμετωπίζει τους φόβους του. 

3. Να είναι περίεργος με πράγματα που τον εντυπωσιάζουν και να ερευνά τι συμβαίνει πιο πολύ με συζητήσεις και αναζητήσεις, παρά γκουγκλάροντας την απάντηση στο Διαδίκτυο, καθώς αυτό "μετατρέπει σε τεμπέλικο το μυαλό μας" και μειώνει την ικανότητά μας να αντεπεξερχόμαστε σε δύσκολες προκλήσεις. 

Ένα πράγμα που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως ο χώρος εργασίας του μέλλοντος θα λειτουργεί διαφορετικά. Μπορεί να μην αισθανόμαστε όλοι άνετα με αυτό το ρυθμό αλλαγής, αλλά μπορούμε να προετοιμαστούμε. 

Όπως λέει η Edmondson: "Μαθαίνοντας πώς να μαθαίνουμε είναι μια σημαντική αποστολή. Οι ικανότητες να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να αναπτυσσόμαστε, να πειραματιζόμαστε, θα γίνουν πολύ πιο σημαντικές από την απλή εξειδίκευση σε κάποιο τομέα". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη