Θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης: Διαπροσωπική νοημοσύνη


Ο Howard Gardner είναι αναπτυξιακός ψυχολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γνωστός παγκοσμίως για τη θεωρία του περί Πολλαπλής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, υπάρχουν οκτώ διαφορετικά και ανεξάρτητα είδη νοημοσύνης. Η νοημοσύνη, δηλαδή, δεν είναι μια μοναδική και ενιαία οντότητα, αλλά αποτελείται από ξεχωριστές και ανεξάρτητες μονάδες.

Συγκεκριμένα, η διαπροσωπική νοημοσύνη αφορά στην ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε και να διακρίνουμε τις διαθέσεις, τις προθέσεις, τα κίνητρα και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων (την οποία έχει, π.χ., ο δάσκαλος, ο πολιτικός, ο ηθοποιός, ο ψυχολόγος, ο έμπορος κλπ.). Πρόκειται, ακόμα, για την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, τόσο λεκτικές όσο και μη λεκτικές, μέσω της ερμηνείας όλων των μορφών χορού, χειρονομιών, κινήσεων του σώματος, μουσικής (την οποία έχει, π.χ., ο χορευτής, ο ηθοποιός ή ο μουσικός).

Αυτός ο τύπος νοημοσύνης λειτουργεί κυρίως μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων και της διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Σχετική βιβλιογραφία:
- Gardner, H. (1983): Frames Of Mind: The Theory Of Multiple Intelligences, Basic Books, New York
- Gardner, H. (1995, 2006): Πώς Το Παιδί Αντιλαμβάνεται Τον Κόσμο, Ατραπός, Αθήνα
- Μόττη-Στεφανίδη, Φρόσω (1999): Αξιολόγηση Της Νοημοσύνης Παιδιών Σχολικής Ηλικίας Και Εφήβων, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα
- Schiller, P. & Phipps, P. (2002, 2003): Δραστηριότητες Για Την Υποστήριξη Των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης Στο Νηπιαγωγείο, Σαββάλας, Αθήνα

Οι παρακάτω δραστηριότητες που προτείνονται, είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας. Για οποιαδήποτε αναδημοσίευση, είναι απαραίτητη η επικοινωνία μαζί μου (kalosagogos@gmail.com).

Παιχνίδια ρόλων

Όλα τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν το παιδί να γνωρίσει πώς λειτουργεί ο κόσμος και πώς λειτουργεί ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά μέσα σε αυτόν.

Γίνετε μανάβηδες, μπακάληδες, φουρνάρηδες, μαμάδες και μπαμπάδες, δάσκαλοι και πωλητές, αλλά και καλλιτέχνες που προσπαθείτε να φτιάξετε τη διάθεση του άλλου με μοναδικό εργαλείο την προσωπική σας έκφραση!

Χρησιμοποιήστε δαχτυλόκουκλες ή κούκλες κουκλοθεάτρου και φτιάξτε κατασκευές που θα κάνουν πιο αληθοφανή τον εικονικό αυτό κόσμο!

Ζωντανές αναγνώσεις

Ένα παραμύθι ή μια ιστορία παιδική μπορούν να ζωντανέψουν!

Υποδυθείτε τους ρόλους με μεταμφιέσεις, με δαχτυλόκουκλες, με κατασκευές, βάφοντας τα χέρια σας ή τα πρόσωπά σας, ή απλά αλλάζοντας τις φωνές σας. Μην ξεχνάτε να παροτρύνετε τα παιδιά να βρίσκουν λύσεις πριν τις βρει ο ήρωας που υποδύονται. Κάντε τους ερωτήσεις, όπως "ωχ, και τώρα τι θα κάνεις για να γλυτώσεις;" ή "νομίζω ότι πρέπει να συμφιλιωθούν, τι θα κάνουμε;".

Ρωτήστε τα τι αισθάνονται ως ήρωες της ιστορίας, γιατί η ιστορία τελείωσε έτσι, τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά κ.ο.κ. Τέτοιες ερωτήσεις βοηθούν τα παιδιά να διακρίνουν διαθέσεις, προθέσεις και κίνητρα διαφορετικών προσωπικοτήτων και αναπτύσσουν τη διαπροσωπική τους νοημοσύνη.

Παρατηρητήριο ζώων

Παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να αναπτύξουν τη διαπροσωπική τους νοημοσύνη με έναν ξεχωριστό τρόπο, μέσα από την εξερεύνηση!

Με μια βιντεοκάμερα παροτρύνετε τα παιδιά να παρατηρήσουν τα ζώα γύρω τους: πώς συμπεριφέρονται προς τη φύση, προς τα άλλα ζώα, πώς αντιδρούν στους ανθρώπους και πώς αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα. Οι παρατηρήσεις αυτές γίνονται τα πιο όμορφα μαθήματα για το πώς επικοινωνούμε και το πώς αλληλεπιδρούμε.

Αν έχετε και τις κατάλληλες γνώσεις, μπορείτε να φτιάξετε και τα δικά σας μικρά ντοκιμαντέρ, με αφηγήσεις των παιδιών!


Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης: Διαπροσωπική νοημοσύνη" από τη δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο kalosagogos.blogspot.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη