Φτιάχνοντας βιβλία με τα παιδιά

Στα παιδιά αρέσουν πάρα πολύ οι ιστορίες! 
Οι ιστορίες που παίρνουν "σάρκα και οστά" με δαχτυλόκουκλες ή με σκιές των χεριών, οι ιστορίες που περιέχουν μικρά ποιηματάκια, οι ιστορίες που έχουν όμορφες εικόνες...

From decorpad.blogspot.com


Η εμπειρία μου από παιδικές βιβλιοθήκες σε οποίες έχω συνεργαστεί ή έχω οργανώσει μου έχει δείξει ότι κάτι άλλο που εξίσου λατρεύουν τα παιδιά είναι να φτιάχνουν βιβλία!
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να ακούγεται. Ας δούμε πώς γίνεται!

Ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε βιβλία είναι να πάρετε 8 χρωματιστές κόλλες Α4 και να τις διπλώσετε στη μέση. Στο σημείο που διπλώνουν μπορείτε να δημιουργήσετε την ένωση, ράβοντας με χρωματιστή κλωστή. Αν θέλετε περισσότερα ή λιγότερα φύλλα στο βιβλίο μπορείτε αντίστοιχα να διπλώσετε περισσότερες ή λιγότερες κόλλες Α4.

From presentandcorrect.com


Μια άλλη πρόταση βιβλιοδεσίας είναι μια οικονομική μηχανή σπιράλ ή θερμοκόλλησης. Οι τιμές τους είναι λογικές, μιας και προορίζονται για οικιακή και όχι για επαγγελματική χρήση. Στους μαθητές μου αρέσει πολύ να τη χρησιμοποιούν και να βάζουν σπιράλ στα παραμύθια τους!

From wildolive.blogspot.com


Αν στο παιδί σας ή στους μαθητές σας αρέσει η ζωγραφική και τα καταφέρνουν καλά, μπορείτε να τους δώσετε χρώματα για να εικονογραφήσουν την ιστορία τους, αλλιώς, αν ένα παιδί είναι διστακτικό, υπάρχει και η επιλογή του κολάζ ή των αυτοκολλήτων. Μάλιστα, τα αυτοκόλλητα είναι μια καλή ιδέα για ασκήσεις δημιουργικής γραφής!

From designmom.com


Αν το παιδί είναι μικρό, αφήστε το να σας διηγηθεί τι δείχνουν οι εικόνες που έχει επιλέξει να βάλει στο βιβλίο του κι εσείς γράφετε σε μικρές προτασούλες αυτά που σας λέει. Αν το παιδί γνωρίζει να γράφει και να διαβάζει, αφήστε το να φτιάξει τις δικές του ιστορίες και μετά φυλάξτε τις σε ένα συρτάρι ή σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης. Η δική μου γιαγιά έχει ακόμα φυλαγμένο ένα παραμύθι που της είχα γράψει όταν ήμουν μικρή, κάτι που με κάνει να χαμογελώ όποτε μου το λέει! :)

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη. Λάθη ορθογραφικά, λάθη καλλιτεχνικά, ακόμα και να σβήσουν κάτι που έχουν γράψει και να το ξαναγράψουν. Εστιάστε στη διαδικασία, η οποία μπορεί να γίνει απολαυστική και μην αναπαράγετε τον ψυχαναγκασμό των δασκάλων που είχαμε εμείς, οι οποίοι επέμεναν να γίνονται όλα σωστά και τακτικά. Ακόμα και αν μια σελίδα σκιστεί λιγάκι ή το παιδί βαρεθεί το βιβλίο και θέλει να φτιάξει άλλο, δεν πειράζει. Δεν πειράζει. Δεν πειράζει. Είναι μονάχα ένα παιχνίδι. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να εμφυσήσετε στο παιδάκι τη χαρά, την ελευθερία και τη δημιουργική αίσθηση που αφήνει η συγγραφή και το βιβλίο το ίδιο.

Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το παιδί να αισθανθεί αυτή τη χαρά και την ελευθερία. Η συγγραφή μπορεί να γίνει απελευθερωτική για τα συναισθήματά του και να μοιραστεί μαζί σας πράγματα που το απασχολούν ή τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Πιστέψτε με, θα εκπλαγείτε από τον τρόπο που σκέφτεται και αισθάνεται!

Διαβάστε και το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Ευαγγελίας Σιούπη "Paired Reading: Ας διαβάσουμε μαζί"



Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Φτιάχνοντας βιβλία με τα παιδιά" από τη δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο kalosagogos.blogspot.gr.

Σχόλια

  1. το 7ο μελος εμαι η γεωργια απο το ηρακλειο!!πολυ καλη προταση!και ευκολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Γεωργία! :)
    Χαίρομαι πολύ που σ' άρεσε! Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε τη διαδικασία! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά