Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Μαθαίνοντας στα παιδιά μας να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, εκτός από το ότι μοιραζόμαστε την κούραση, έχει κι ένα μεγάλο όφελος: τα βοηθάμε να γίνουν υπεύθυνα και ανεξάρτητα και να φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους. Όμως, πώς θα τα συμβιβάσουμε να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού, όταν τα ίδια βαριούνται και αντιδρούν;
Υπάρχουν τρόποι!

1. Οργανώστε ένα Πάρτυ Καθαριότητας!
Τα παιδιά λατρεύουν τα πάρτυ! Έτσι, λοιπόν, οργανώστε ένα κανονικό πάρτυ...! Φτιάξτε μαζί το κυριακάτικο τραπέζι και γιορτάστε το καθαρό σας σπίτι!
Πώς θα το οργανώσετε;
Εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα και κόψτε τα χαρτάκια, τυλίξτε τα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Κάθε μέλος της οικογένειας παίρνει από ένα ή δύο (ή τρία) χαρτάκια και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτό που δείχνει και λέει η εικόνα:
Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να την εμφανίσει σε μεγέθυνση. 
Αν οι δουλειές του σπιτιού κατανεμηθούν σωστά, σε μισή ωρίτσα θα έχετε ένα σπίτι λαμπίκο! Επομένως, δεν έχετε δικαιολογία για να αφιερώσετε χρόνο για παιχνίδι και μια δραστηριότητα αγαπημένη που θα την κάνετε οικογενειακώς (π.χ. επιτραπέζιο)!
Τα πάρτυ καθαριότητας μπορούν να γίνουν παράδοση κάθε Σάββατο ή Κυριακή.

2. Παίξτε το "Κυνήγι της Χαμένης Καθαριότητας"!
Φτιάξτε γρίφους και οδηγήστε τα παιδιά σε συγκεκριμένες δουλειές του σπιτιού, προσφέροντας ένα μικρό έπαθλο (π.χ. 50 λεπτά ή 1 ευρώ). Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ιδανική αν το παιδί σας έχει ζητήσει κάτι συγκεκριμένο (π.χ. ένα παιχνίδι, ένα ρούχο κλπ.) και θέλετε να το βοηθήσετε να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται.

3. Φτιάξτε τον "Κουμπαρά της Καθαριότητας"! 
Βρείτε ένα άδειο κουτί και ονομάστε το "Κουμπαρά της Καθαριότητας".
Εκτυπώστε την παραπάνω εικόνα, κόψτε τη σε χαρτάκια και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ.
Όπως και στο Πάρτυ Καθαριότητας, έτσι κι εδώ κάθε μέλος της οικογένειας παίρνει από ένα, δύο ή τρία χαρτάκια και αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει τη δουλειά που δείχνει η εικόνα.
Για κάθε δουλειά που πραγματοποιείται, ο μπαμπάς και η μαμά βάζουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό (π.χ. ένα ευρώ, δύο ευρώ κλπ.) μέσα στον Κουμπαρά. Τα λεφτά αυτά προορίζονται για κάτι που αρέσει σε όλη την οικογένεια (π.χ. μια φουσκωτή πισίνα στην αυλή ή μια εκδρομή κλπ.).

4. Φτιάξτε ομάδες και κερδίστε πόντους! 
Τα μέλη της οικογένειας χωρίζονται σε δύο ομάδες και αναλαμβάνουν η καθεμιά ομάδα δουλειές του σπιτιού παρόμοιας δυσκολίας και χρονικής απαίτησης. Κάθε ομάδα πραγματοποιεί τις δουλειές του σπιτιού που της έχουν ανατεθεί. Στο τέλος, η μία ομάδα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της άλλης ομάδας και έτσι κερδίζουν πόντους. Η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη τις δουλειές του σπιτιού και θα έχει και τους περισσότερους πόντους λόγω αποτελεσματικότητας, κερδίζει. Τι κερδίζει; Αυτό θα το έχουν προσυμφωνήσει οι ομάδες μεταξύ τους!

5. Κέρδισε ένα δώρο ή μια ανταμοιβή!
Σε μέρες καθαριότητας, ενημερώστε τα παιδιά ότι καθαρίζοντας, κάπου θα βρουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτός που θα το βρει κερδίζει κάτι συγκεκριμένο, όπως ένα παιχνίδι, ένα γλυκό, μια άδεια για κάτι κλπ.

Σημαντικές παρατηρήσεις: 


α) Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται σαφείς οδηγίες για να κάνουν κάτι σωστά. Δεν μπορείτε να πείτε "Πρέπει να καθαρίσεις" και να περιμένετε ότι το παιδί θα καθαρίσει όπως εσείς θέλετε. Τις πρώτες φορές θα χρειαστεί να δείξετε πώς καθαρίζουμε αποτελεσματικά τα πιάτα, τα παράθυρα, το πάτωμα κλπ.

β) Τα μικρότερα παιδιά δεν έχουν αίσθηση του χρόνου, γι' αυτό χρησιμοποιήστε εύκολες ενδείξεις χρονικές. Για παράδειγμα, πείτε "όταν ο μεγάλος δείκτης φτάσει στο 2" ή βάλτε ξυπνητήρι.

γ) Όταν ένα παιδί αντιδρά μπροστά σε μια δύσκολη δουλειά (κάτι που είναι φυσιολογικό), βοηθήστε το αναλαμβάνοντας ένα κομμάτι της δουλειάς ή/και δίνοντας επιλογή. Π.χ. "Θέλεις να μαζέψεις τα ρούχα ή τα παιχνίδια;", "Θέλεις να σκουπίσεις ή προτιμάς να ξεσκονίσεις;".

δ) Για να "μυήσετε" τα πολύ μικρά παιδάκια σε τέτοιες διαδικασίες, ξεκινήστε με τα εύκολα και τα συγκεκριμένα. Μη δώσετε, δηλαδή, εντολές αόριστα, αλλά πείτε "Θέλω να μαζέψεις αυτά τα 5 πράγματα" ή "Θέλω να καθαρίσεις με το πανί αυτό το τζάμι" κλπ.

ε) Τα παραπάνω παιχνίδια μπορούν να γίνονται και περιστασιακά για μεμονωμένες δουλειές του σπιτιού σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, αν κάποιο παιδί κάνει μια δουλειά του σπιτιού χωρίς να του το πει κάποιος, μπορεί ο γονιός να προσθέσει ένα χρηματικό ποσό στον "Κουμπαρά της Καθαριότητας" ή να συγκεντρώνονται σιγά-σιγά πόντοι ώστε να κάνετε ένα μεγάλο οικογενειακό πάρτυ!

στ) Θυμηθείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά, επαινώντας τα για τον τρόπο που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, π.χ. "Μ' αρέσει ο τρόπος που στρώνεις το κρεβάτι" ή "Χαίρομαι που χρησιμοποίησες το καθαρό πανί για να σκουπίσεις τα μαχαιροπήρουνα".

ζ) Μιας και είπα μαχαιροπήρουνα, αν κάποια δουλειά του σπιτιού θεωρείται ότι είναι δύσκολη για το παιδί, όπως π.χ. το πλύσιμο των πιάτων, αναθέστε ένα κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς που δε θα είναι επίφοβο. Για παράδειγμα, στο πλύσιμο των πιάτων, δώστε να πλύνει τα πλαστικά μπολ και τα μαχαιροπήρουνα.


Εύχομαι το άρθρο να ήταν πρακτικό και χρήσιμο! 
Αν νομίζετε ότι θα βοηθήσει και άλλους γονείς, μοιραστείτε το! :) 

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά" από τη δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο kalosagogos.blogspot.gr.

Σχόλια

  1. Φοβερές οι ιδέες σας συγχαρητήρια!! Εγώ προσωπικά προτιμώ την οικιακή μου βοηθό να κάνει τις δουλειές, αλλά οι ιδέες σας είναι και πολύ ωραίοι τρόποι για να περνάω χρόνο με τα παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Θετική επικοινωνία: Πώς να πω τι σκέφτομαι χωρίς να χαλάσουν οι σχέσεις μας;

Ikigai: Μια γιαπωνέζικη ιδέα για να γεμίσεις έμπνευση τη ζωή σου