Το iPad βοηθά τα παιδιά με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες

Φαντάσου να ζεις καθημερινά χωρίς να μπορείς να πεις στους άλλους τι χρειάζεσαι ή τι αισθάνεσαι. Αυτή είναι η πραγματικότητα των ατόμων με αυτισμό.

Τα παιδιά με αυτισμό βιώνουν με παραπάνω απελπισία αυτού του είδους την αδυναμία. Τώρα, όμως, οι νέες τεχνολογίες τα βοηθάνε σημαντικά να επικοινωνήσουν.

Ο Κέισι, 7 ετών, ζει με αυτισμό. Η επικοινωνία, η συγκέντρωση και η κοινωνική επαφή ήταν πάντα πολύ δύσκολα για εκείνον. Οι άνθρωποι με αυτισμό δυσκολεύονται πολύ στο να πουν αυτό που θέλουν.  Απελπίζονται και τα παρατάνε.

Για να κερδίσουν την προσοχή παιδιών όπως τον Κέισι, το προσωπικό στο Κέντρο Επιτευγμάτων για Παιδιά (Achievement Centers for Children) στο Κλίβελαντ χρησιμοποιεί το iPad.

Τα αυτιστικά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από εικόνες κι έτσι η προσαρμοσμένη οθόνη αφής και οι εφαρμογές που προσφέρει το iPad διευκολύνουν πάρα πολύ τα παιδιά αυτά να μάθουν και να επικοινωνήσουν.

Τα παιδιά με αυτισμό τείνουν να μένουν περισσότερη ώρα συγκεντρωμένα και απασχολημένα όταν χρησιμοποιούν συσκευές όπως το iPad, αντί τα παραδοσιακά PECS βιβλία (πρόκειται για βιβλία που εφαρμόζουν το σύστημα Επικοινωνίας μέσω Ανταλλαγής Εικόνων - Picture Exchange Communication System).

Με το iPad μπορείς να χειριστείς την οθόνη. Με τα βιβλία τύπου PECS, μπορείς μονάχα να δουλέψεις με τις εικόνες. Αυτού του είδους, όμως, ο περιορισμός οδηγεί τα αυτιστικά παιδιά στο να χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Η λογοθεραπεύτρια Trisha Rey αναφέρει ότι ο Κέισι είναι πολύ πιο ανεξάρτητος τώρα και μπορεί να της λέει τι χρειάζεται.

Η Sally Farwell επισημαίνει ότι το iPad δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά με αυτισμό, αλλά και από παιδιά με ευρύτερες μαθησιακές δυσκολίες, καθώς μπορούν να διδαχθούν σημαντικές δεξιότητες, όπως, για παράδειγμα, γραφή.

Μάλιστα, αναφέρει ότι η εκμάθηση της γραφής με τη χρήση iPad είναι εύκολη, ενδιαφέρουσα και αρέσει στα παιδιά, καθώς, επίσης, και πολύ ενθαρρυντική. Η ενθάρρυνση σε παιδιά όπως ο Κέισι είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Μερικές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι:
Proloquo2Go, AutismXpress, iCommunicate, Look 2 Learn και Look In My Eyes.

Πηγή
iPad helps those with Autism communicate 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων