Χριστούγεννα με τα παιδιά μας

Μερικές μέρες μόνο έμειναν για τις περίφημες "Χριστουγεννιάτικες διακοπές" που τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία!

Μια ψηφιακή κάρτα φτιαγμένη για όλους τους φίλους και γνωστούς! :) 


Από το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 ως και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 διαρκούν φέτος οι μέρες οι γιορτινές!
Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις για καθεμία από αυτές τις 16 μέρες, μερικές από τις οποίες μου έχουν στείλει κάποιες μανούλες που είχαν παρακολουθήσει το σεμινάριο Positive Parenting Δεκεμβρίου και τις οποίες ευχαριστώ πάρα πολύ!

#1 Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη μέρα διακοπών και, μιας και είναι και Σάββατο, είναι ιδανική μέρα για ξεκούραση και "άδειασμα μπαταριών"!

Μια μανούλα προτείνει για μικρά παιδάκια:
"Χουχουλιάζουμε με μια κουβερτούλα στον καναπέ και διαβάζουμε κάποια παιδική ιστορία. Η δικιά μας αγαπημένη είναι η Γέννηση του Χριστούλη, αλλά φέτος λέμε να διαβάσουμε και άλλες πιο αστείες ή πιο συγκινητικές." 
Αν θέλετε να δείτε προτάσεις βιβλίων για μικρά παιδάκια, που διαβάζονται σε λίγη ώρα, ή προτάσεις βιβλίων για μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ και θα βρείτε 50+1! 

#2 Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012 

From cafenohut.blogspot.com
Κυριακή σήμερα, μια καλή ευκαιρία για να αναδιοργανωθούμε μικροί και μεγάλοι!
Ασχολούμαστε με το σπίτι σήμερα: σκουπίζουμε, σφουγγαρίζουμε, ξεσκονίζουμε, πλένουμε πιάτα και τακτοποιούμε όμορφα τα ρούχα μας στην ντουλάπα.

Μια μανούλα προτείνει για το απόγευμα της Κυριακής:
"Το απόγευμα μπορούμε να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια, τα οποία μπορούμε να τα δώσουμε και κέρασμα στα παιδάκια που θα έρθουν για κάλαντα την επομένη!" 
Μια ιδέα για ξεχωριστά μπισκοτάκια είναι να τους κάνετε δύο τρυπούλες στη μέση και να περάσετε μια χρωματιστή κορδελίτσα! Δείτε την εικόνα στα δεξιά.

#3 Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012 

Από το πρωί θα χτυπούν για να πουν τα κάλαντα, μέρα γιορτινή!

Μια μανούλα προτείνει να μάθουμε κι εμείς στα παιδιά μας τα κάλαντα (στην κρητική τους έκδοση!):


Το απόγευμα μπορούμε να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικες καρτούλες, τις οποίες μπορούμε να δώσουμε ή να στείλουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα!
Παρακάτω θα βρείτε μερικές ωραίες ιδέες:
Με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές - Jolly by Linzie Hunter on Flickr 
Κόβοντας και κολλώντας πολύχρωμες λωρίδες από χαρτί - Emily Frushour onto collage projects 
Με κορδελίτσες με σχέδια - From create.northridgepublishing.com 

#4 Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα σήμερα, μέρα όμορφη και γιορτινή!
Ευκαιρία να τολμήσουμε να φτιάξουμε ή να κάνουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει!

Μια μανούλα προτείνει να τολμήσουμε να φτιάξουμε σπιτάκι από μπισκότα και δίνει αυτό το link σε όσους και όσους θέλουν να δοκιμάσουν:
From kellymoorebag.com 
Το βράδυ ενδείκνυται να το περάσετε οικογενειακά, με τραγούδι, χορό και φαγητό!
Στο YouTube αναζητήστε μάλιστα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που γράφουν και στίχους, ώστε να κάνετε ένα αυτοσχέδιο karaoke! ;)

#5 Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Αν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έγινε σπίτι μας, θα πρέπει να μοιράσουμε ρόλους και να φέρουμε το σπίτι σε μια καλή κατάσταση... Ιδέες για παιχνίδια ώστε να ενεργοποιηθούν μικροί και μεγάλοι για την καθαριότητα του σπιτιού, μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ!

Δύο μανούλες προτείνουν γι' αυτή την ημέρα να κάνουμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και...
"...να χαζέψουμε τη διακόσμηση της πόλης, να περπατήσουμε στους πεζόδρομους, να ακούσουμε τραγούδια από τη Φιλαρμονική του Δήμου, να αγοράσουμε μικρά δωράκια για όσους γιορτάζουν και να απολαύσουμε μια ζεστή σοκολάτα σε κάποιο καφέ, φιλικό σε μη καπνίζοντες!" 

#6 Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Μια ωραία ιδέα από μια μαμά:
"Δε θα 'ταν όμορφο να αφήσουμε για μία μέρα τα παιδάκια στη γιαγιά και στον παππού ή στην αγαπημένη τους θεία μαζί με τα ξαδέλφια τους κι εμείς να ασχοληθούμε με το σύντροφό μας; Κι εμείς έχουμε ανάγκη να απολαύσουμε μία μέρα χωρίς έγνοιες, να κάνουμε ένα δώρο στη σχέση μας! Ιδέες υπάρχουν πολλές, αλλά σίγουρα κάθε ζευγάρι ξέρει καλύτερα τι έχει ανάγκη περισσότερο!" 
Σε περίπτωση, πάλι, που μείνουμε μαζί με τα παιδιά, είναι μια ωραία αφορμή για να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο ή να βρούμε έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς που υπάρχουν σε διάφορες χώρες του κόσμου! Μπορείτε να βρείτε έθιμα για 37 διαφορετικές χώρες, κάνοντας κλικ εδώ!

#7 Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, λίγο πριν την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, προτείνουμε μικρά αυτοσχέδια δωράκια για "το καλό"!

Φτιάξτε γούρια από τα παιδικά χεράκια! Μια μανούλα προτείνει την παρακάτω ιδέα:
From mommymucho.blogspot.com
Για τους άντρες, ένα βαζάκι με σοκολατένιες λιχουδιές ίσως είναι το πιο γλυκό δώρο!
Φτιάξτε μπισκοτάκια και σοκολατάκια και γεμίστε ένα βαζάκι. Στολίστε το με μια καρτούλα και μια χριστουγεννιάτικη κορδελίτσα και το δωράκι σας είναι έτοιμο!

Για τις γυναίκες, η ίδια ιδέα, αλλά διαφορετικά φτιαγμένη... Στο βαζάκι βάλτε όλα εκείνα τα υλικά που χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα πεντανόστιμο γλυκό (π.χ. ζάχαρη, κακάο, χρωματιστή τρούφα κλπ.). Τυλίξτε το βαζάκι με το χαρτάκι όπου είναι γραμμένη η συνταγή, δέστε το με μια χρωματιστή κορδελίτσα και ένα ξεχωριστό δωράκι είναι έτοιμο για να δοθεί!
From bhg.com

Άλλη ιδέα για τους έφηβους και έφηβες της οικογένειας, είναι να τυλίξετε σοκολάτες με λευκό χαρτί και να τις διακοσμήσετε κάπως έτσι:
From pin2fun49.blogspot.com


Όσην ώρα ετοιμάζετε τα δωράκια αυτά, τα παιδάκια μπορούν να σας βοηθήσουν φτιάχνοντας γούρια από πηλό ή ζωγραφίζοντας ευχετήριες καρτούλες. Μερικές ιδέες που έστειλαν μανούλες:

From pediastaff.com
Brandi Moline onto Christmas Crafts


#8 Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Τελευταία ψώνια, τελευταίες αγορές πριν την Πρωτοχρονιά!
Λίγα ακόμα γλυκά: μελομακάρονα, κουραμπιέδες και, φυσικά, σούπερ μάρκετ και μανάβικο για τα υλικά του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού!
Για ιδέες σχετικά με τα δώρα που μπορείτε να αγοράσετε σε παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, κάντε κλικ εδώ!

Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα ψώνια, τα παιδιά μπορούν να μείνουν σπίτι και να δουν χριστουγεννιάτικες ταινίες. Μια μανούλα προτείνει τη Μαίρη Πόπινς, την πολυαγαπημένη ταινία του Ντίσνεϊ, ενώ άλλη μανούλα προτείνει κλασικές παιδικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως "Η Πεντάμορφη και το Τέρας", "Φαντασία" και "Ψάχνοντας το Νέμο".

#9 Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Αν έχετε τελειώσει με τις υποχρεώσεις και θέλετε να ασχοληθείτε με το περιτύλιγμα των δώρων, είναι μια καλή ημέρα για να μοιραστείτε με τα παιδιά σας την εμπειρία του περιτυλίγματος. Δεν είναι απλά μια διαδικασία, αλλά μια τρυφερή κίνηση για να δείξετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ότι τα θεωρείτε ξεχωριστά! Μερικές όμορφες ιδέες που έστειλαν μανούλες είναι οι εξής:
Μια ξεχωριστή ιδέα για μπουκάλια κρασιού! - by Jodi Wilding onto Ho Ho Ho!!! 
Μια εύκολη ιδέα ακόμα και για μικρά παιδιά - From anthropologie.com 
Για χαρούμενα παιδικά δωράκια! - From donnasalazar.typepad.com 
Ωραία ιδέα για εξάσκηση στο συλλαβισμό | Με σφραγιδούλες γραμμάτων σχηματίζουμε τα ονόματα - From thehaystackneedleonline.com 
Σε υπολογιστή φτιάξτε και εκτυπώστε κόλλες με κρυμμένα ονόματα κι ευχές! - www.tumblr.com 

#10 Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και μια μανούλα προτείνει την εξής ιδέα:
"Φτιάχνουμε μπισκοτάκια μαζί με τα παιδιά και μερικά τα βάζουμε σε πιάτο με ένα ποτήρι γάλα, κοντά στην πόρτα ή στο τζάκι, για να δούμε το επόμενο πρωί αν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήρθε ο Άγιος Βασίλης, έφαγε και ήπιε και στη θέση τους άφησε δώρα για να μας ευχαριστήσει!"  
Για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, προτείνουμε δύο παιχνίδια που θα απολαύσουν παιδιά και μεγάλοι!

Βάλε την κόκκινη μύτη!
Σε πίνακα φελλού κολλήστε τα μάτια, το στόμα και τα κέρατα του ταράνδου και φτιάξτε κόκκινες μύτες με την καρφίτσα τους | Με ένα φουλάρι καλύψτε τα μάτια και προσπαθήστε να βρείτε στόχο! - From parties4me.com 
Ξεκόλλησε τις λιχουδιές!
Με μια κολλητική ταινία κολλάτε συνέχεια λιχουδιές και από πάνω πλαστικές σακούλες, μέχρι να δημιουργηθεί ένας μπόγος από λιχουδιές κολλημένες μεταξύ τους | Οι παίκτες βάζουν γάντια (για να γίνει πιο δύσκολο!) και ρίχνουν το ζάρι. Ο πρώτος που θα φέρει διπλή ζαριά ξεκινά να ξεκολλά. Ό,τι ξεκολλά τελείως το παίρνει δικό του μέχρι να έρθει η σειρά του επόμενου παίκτη που θα φέρει διπλή ζαριά! Γρήγορα ξεκόλλα ό,τι μπορείς πριν φέρει κάποιος άλλος διπλή ζαριά και σου πάρει τη σειρά! - From imacubmasterwhatnow.blogspot.com 

#11 Τρίτη 01 Ιανουαρίου 2013

Αν έχετε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, μάλλον που το πρωί θα κοιμάστε του καλού καιρού!
Σε περίπτωση, όμως, που έχετε κοιμηθεί νωρίς, έχετε την υπέροχη ευκαιρία να σηκωθείτε το πρωί της Πρωτοχρονιάς και να πάρετε πρωινό σε κάποιο σημείο της πόλης με ωραία θέα!
Κάθε χρόνο το κάνουμε αυτό και είναι φανταστικά να παίρνεις πρωινό, μες στην ηρεμία, σε μια πόλη που κοιμάται... ;)

Η μέρα ενδείκνυται για να βάλουμε στόχους.
Όλοι μπορούμε να πούμε τι ονειρευόμαστε για τη νέα χρονιά, τι καινούριο θέλουμε να κάνουμε, τι παλιό θέλουμε να αλλάξουμε.
Γράφουμε τους στόχους μας και αναρωτιόμαστε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να τους καταφέρουμε!

Μια μανούλα προτείνει:
"Αφιερώστε τη σημερινή μέρα για να κάνετε επισκέψεις σε αγαπημένα σας πρόσωπα, μοιράζοντας γούρια που ετοιμάσατε, κεράσματα και λιχουδιές και, φυσικά, τα πιο όμορφα χαμόγελα και τις πιο ζεστές αγκαλιές! Αξία ανεκτίμητη!!!"

#12 Τετάρτη 02 Ιανουαρίου 2013

Οι γιορτινές μέρες έχουν σχεδόν τελειώσει... :(
Σιγά - σιγά επανερχόμαστε στους ρυθμούς τους κανονικούς, οπότε καλό είναι να αρχίζουμε τη μετάβαση.
Για τα παιδάκια δημοτικού και τα λίγο μεγαλύτερα είναι μια καλή μέρα για να ανασυνταχθούμε και να δούμε τι υποχρεώσεις έχουμε για την επόμενη εβδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία.
Ευκαιρία και για μας να δούμε πού βρίσκονται στην ύλη, τι έχουν κάνει και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα.

Μια μανούλα προτείνει για απογευματινή δραστηριότητα:
"Αφού τελειώσουν οι γιορτές και οι οικογενειακές υποχρεώσεις, ας κάτσουμε λίγο σπίτι μας να χαλαρώσουμε με ένα βιβλίο, με επιτραπέζια ή με μια καλή ταινία. Κάποιες φορές δε χρειάζεται να μιλάμε και πολύ, αλλά να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές..." 

#13 Πέμπτη 03 Ιανουαρίου 2013

Ξυπνάει το "καλλιτεχνικό" μέσα μας; Ας το ενθαρρύνουμε!

Βρίσκουμε φωτογραφίες από περιοδικά ή από το Διαδίκτυο και τις μιμούμαστε, βγάζοντας τις ίδιες... Φυσικά, όσο πιο αστείες είναι τόσο το καλύτερο!

Βρίσκουμε βίντεο με χορογραφίες στο YouTube και τις μιμούμαστε! Κάτι σαν karaoke δηλαδή, αλλά με χορό! (Στο παρελθόν το έχουμε δοκιμάσει με αποτελέσματα για τρελά γέλια!!!)

#14 Παρασκευή 04 Ιανουαρίου 2013

Τρίτη μέρα πριν το τέλος των διακοπών και πρώτη τριημέρου.
Τι θα λέγατε για μία οικογενειακή μονοήμερη εκδρομούλα κάπου κοντά;
Ένα πικ νικ, μία βόλτα στο βουνό ή μία πεζοπορία, ιδέες καλές για εξερεύνηση στη φύση και λίγη κίνηση για να ασκηθούμε λιγάκι!

Μια μανούλα προτείνει:
"Στο Φόδελε έχουν δημιουργηθεί πολύ καλές προϋποθέσεις για να απολαύσει μια οικογένεια ένα πικ-νικ ή μια βόλτα στο αλσύλλιο." 
Δεν ξεχνάμε ποτέ να προσέχουμε το περιβάλλον και μην το επιβαρύνουμε με σκουπίδια.

#15 Σάββατο 05 Ιανουαρίου 2013

Προτελευταία μέρα διακοπών και "κατεβάζουμε" ρυθμούς.
Οι μαθητές που πάνε στο σχολείο ασχολούνται με τις σχολικές τους υποχρεώσεις, ενώ κι εμείς μπορούμε να κοιμηθούμε λιγάκι παραπάνω ή να τελειώσουμε με όλες τις υποχρεώσεις που δε θέλουμε να μας "καταδιώκουν" από την καινούρια εβδομάδα...

Για τα μικρότερα παιδάκια μπορείτε να εκτυπώσετε φύλλα χειροτεχνιών για να φτιάξουν όμορφες δημιουργίες. Εδώ κάποιες ιδέες που έστειλαν μανούλες:

Για να εκτυπώσετε το πηγαίο αρχείο, κάντε κλικ εδώ! 
Για να εκτυπώσετε το πηγαίο αρχείο, κάντε κλικ εδώ! 


#16 Κυριακή 06 Ιανουαρίου 2013

Την τελευταία μέρα των διακοπών ασχοληθείτε με όμορφα πράγματα...

  • Οργανώστε ένα ψηφιακό φωτογραφικό άλμπουμ με τις καλύτερες στιγμές του 2012. 
  • Φτιάξτε ένα βιβλιαράκι με τις καλύτερες αναμνήσεις των χριστουγεννιάτικων διακοπών. 
  • Καλέστε φίλους οικογενειακούς και παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια. 
  • Ξεστολίστε το σπίτι και γεμίστε το με όμορφες μυρωδιές από φλούδες εσπεριδοειδών που θα κάψετε στο τζάκι ή θα βράσετε σε μια κατσαρόλα. 
  • Τακτοποιήστε τα ρούχα στην ντουλάπα και βάλτε ανάμεσα αποξηραμένη λεβάντα ή κομμάτια από σαπούνι μανόλια ή γιασεμί για να μυρίζουν όλο το χρόνο όμορφα. 
  • Φτιάξτε μια ταινία μικρού μήκους, δραματοποιώντας την αγαπημένη ιστορία που διαβάσατε στις διακοπές. 
  • Ολοκληρώστε υποχρεώσεις που αφήσατε πίσω, για να ξεκινήσετε τη νέα εβδομάδα ξαλαφρωμένοι. 

Καλές γιορτές να έχουμε και ευτυχισμένο το νέο έτος!
Ας είναι γεμάτο υγεία, χαρά, έμπνευση και δημιουργία! :) 

Σχόλια

  1. Μπράβο,υπέροχες προτάσεις για να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τουε παιδιά και μεγάλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά Χριστούγεννα και δημιουργικά να έχουμε όλοι! Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων