Τα αγαπημένα βιβλία των παιδιών | Μέρος 4ο: Ηλικίες 9-12 ετών

Τέταρτο και τελευταίο μέρος αγαπημένων παιδικών βιβλίων, καθώς πέρα από αυτή την ηλικία μιλάμε πια για εφήβους, μια τελείως διαφορετική κατηγορία αναγνωστών. Οι ηλικίες 9-12 ετών είναι μεν ακόμα παιδιά, αλλά σε μια προεφηβική φάση, θέλουν περιπέτεια, μυστήριο, ρομαντισμό, παρέα, ταύτιση με ήρωες που βιώνουν έντονες αλλαγές, αλλά τα καταφέρνουν. Εδώ ξεχωρίζουν τα βιβλία μυστηρίου και περιπέτειας, αλλά και ιστορίες κλασικής παιδικής λογοτεχνίας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε συγκεντρωμένα, τα βιβλία που έχουν ξεχωρίσει τα ίδια τα παιδιά. Ελπίζω να τα απολαύσετε όσο κι εμείς! :)




Τα 20 πιο αγαπημένα βιβλία των παιδιών 9-12 ετών 
Κι η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά:

20. Μικρές Κυρίες (εκδόσεις Καστανιώτη) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Από τα κλασικά αγαπημένα μυθιστορήματα, που έχει μεταφερθεί και σε κινηματογραφική ταινία. Περιγράφει το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή τεσσάρων κοριτσιών-αδελφών και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ενδεικτικά να πούμε ότι έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και έχει προσαρμοστεί ακόμα και σε θεατρικό έργο, ενώ είναι στο top 10 των αμερικάνικων βιβλίων.     
Προτείνεται περισσότερο για κορίτσια.

19. Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (εκδόσεις Μεταίχμιο) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μια διαφορετική έκδοση για το γνωστό σε όλους κλασικό αριστούργημα, με ιδιαίτερη εικονογράφηση και αρκετά πιστό στο αυθεντικό κείμενο. Επίσης, πολύ καλή βιβλιοδεσία.  
Προτείνεται και για αγόρια και για κορίτσια.  

18. Το Βιβλίο των Αυτοκρατόρων (εκδόσεις Λιβάνη) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοια βιβλία και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν την ιστορία με άλλο μάτι! Η Μαρία Αγγελίδου, αγαπημένη συγγραφέας, απίστευτη στη γραφή της, σκιαγραφεί πορτρέτα Βυζαντινών αυτοκρατόρων και δίνει κίνητρα στα παιδιά να μάθουν εύκολα και διασκεδαστικά βυζαντινή ιστορία. 
Προτείνεται για αγόρια (λίγο περισσότερο), αλλά και για κορίτσια.  

17. Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες (εκδόσεις Πατάκη) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Από τα πολύ αγαπημένα κλασικά αριστουργήματα, με ανατροπές, φιλόδοξα σχέδια, περιπέτειες και ρομαντισμό. Αν δεν ήταν το μέγεθός του, σίγουρα θα τολμούσαν πολύ περισσότερα παιδιά να το διαβάσουν και να το λατρέψουν! Μην πέσετε στην παγίδα να αγοράσετε έκδοση με λίγες σελίδες, διότι ήδη και σ' αυτή την έκδοση έχουν "κοπεί" σημαντικά σημεία. 
Προτείνεται και για αγόρια και για κορίτσια. 

16. Σιρανό (εκδόσεις Μεταίχμιο) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πολύ δυνατή ιστορία, συγκινητική και ποιητικά γραμμένη, με υπέροχη θεατρική εικονογράφηση. Πανέμορφη ιστορία, πανέμορφη έκδοση! 
Προτείνεται και για αγόρια και για κορίτσια (λίγο περισσότερο).  


15. Logicomix (εκδόσεις Ίκαρος) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Εδώ ξεφεύγουμε λίγο από το καθαρά παιδικό βιβλίο, αλλά έχω αρκετά παιδιά που έχουν ενδιαφερθεί για το συγκεκριμένο βιβλίο και το έχουν ξεχωρίσει. Πρόκειται για graphic novel, ένα είδος που αρχίζει και προκαλεί το ενδιαφέρον παιδιών αυτής της ηλικίας. Είναι μοναδικής σύλληψης, αλλά δύσκολο. Η έκδοση των εκδόσεων Ίκαρος είναι πολύ προσεγμένη. 
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια, κυρίως λογικομαθηματικής νοημοσύνης.  


14. Μόμο (εκδόσεις Ψυχογιός) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το δικό μου αγαπημένο βιβλίο, μια περιπετειώδη ιστορία που, αν τη διαβάζεις σε διαφορετική ηλικία, αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά νοήματα. 
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια.    


13. Σειρά: Το Βυζάντιο σε Έξι Χρώματα (εκδόσεις Μεταίχμιο) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Μαρία Αγγελίδου, γνωστή για την αγάπη της για τη μυθολογία και την ιστορία, αλλά και τη φοβερή συγγραφική της ικανότητα, τόσο φιλική στα παιδιά, επανέρχεται μετά το "Βιβλίο των Αυτοκρατόρων" με μια σειρά βιβλίων για τη βυζαντινή ιστορία. Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία της σειράς: το Κόκκινο και το Χρυσό. 
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια.   


12. Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (εκδόσεις Λιβάνη) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το γνωστό έργο του Σαίξπηρ σε μια πολύ καλή διασκευή για παιδιά με ονειρική εικονογράφηση. Το βιβλίο το είχαμε χρησιμοποιήσει ως αφορμή για εργαστήρι σκηνογραφίας και τα παιδιά είχαν ξετρελαθεί μαζί του. 
Προτείνεται λίγο περισσότερο για κορίτσια.    


11. Σειρά: Με Λένε... (εκδόσεις Καστανιώτη)

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένας συνδυασμός μυθιστορηματικής αφήγησης και βιβλίου πληροφοριών, με άψογη εικονογράφηση και ωραία βιβλιοδεσία, με ήρωες διάσημες προσωπικότητες. Η σειρά αυτή περιλαμβάνει 5 βιβλία: Με Λένε... Μάρκο Πόλο, Με Λένε... Ιούλιο Βερν, Με Λένε... Σαιντ Εξυπερύ, Με Λένε... Σαίξπηρ και Με Λένε... Μότσαρτ. 
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια. 


10. ΜΦΓ (εκδόσεις Ψυχογιός) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο ΜΦΓ ή, αλλιώς, ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας έχει υπάρξει από τα αγαπημένα παιδικά βιβλία παιδιών σε όλο τον κόσμο. Απεριόριστη φαντασία και παιδική αθωότητα σε μια μοναδική ιστορία από το Ρόαλντ Νταλ, το συγγραφέα που έγραψε, επίσης, τη "Ματίλντα" και τον "Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας", αλλά και πολλά άλλα πασίγνωστα κι αγαπημένα παιδικά βιβλία. 
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια. 


09. Σειρά: Μυστική Αποστολή (εκδόσεις Μίνωας) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πάντα τα βιβλία μυστηρίου και περιπέτειας ενθουσίαζαν τα παιδιά αυτής της ηλικίας! Τα συγκεκριμένα βιβλία έχουν κι έναν παραπάνω λόγο να ενθουσιάσουν και τα παιδιά του Καλού Αγωγού, μιας και διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη της Κρήτης: στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο ή στο δάσος του Δέδε. Η σειρά "Μυστική Αποστολή" περιλαμβάνει, μέχρι στιγμής, τα βιβλία: "Το Μυστήριο του Καμένου Δάσους" (στους Παξούς), "Εξερεύνηση στην Αρχαία Σπηλιά", "Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο", "Στα Ίχνη του Κρυμμένου Θησαυρού" (στην Κέρκυρα), "Το Ξεχασμένο Μήνυμα της Καλυδώνας" και "Τα Μυστικά του Πέτρινου Γεφυριού" (στο Ζαγόρι).  
Προτείνεται για αγόρια και για κορίτσια.   


08. Το Βιβλίο της Αρχαιολογίας (εκδόσεις Ερευνητές) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα βιβλίο πληροφοριών, εξαιρετικό, γεμάτο απίστευτες γνώσεις για ό,τι θα ήθελε να γνωρίζει ένα παιδί που επιθυμεί να γίνει αρχαιολόγος. Πολύ φιλικό στην ανάγνωση, μιας και έχει πολλές εικόνες με λεζάντες και ωραία τοποθετημένα μικρά κειμενάκια γύρω από εικόνες. Κυκλοφορούν ακόμα και το "Βιβλίο της Πόλης", το "Βιβλίο της Θάλασσας" και το "Βιβλίο του Δάσους", εξίσου καταπληκτικά, απλά το συγκεκριμένο έχει κερδίσει περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών του Καλού Αγωγού! 
Προτείνεται για αγόρια και για κορίτσια.  


07. Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (εκδόσεις Ψυχογιός)  

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Ρόαλντ Νταλ έχει τη μοναδική ικανότητα να προκαλεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον των παιδιών με την απεριόριστη φαντασία του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσάρλι έχει γίνει αρκετές φορές ταινία ή θεατρική παράσταση, με φοβερή εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως. 
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια.   


06. Σειρά: Οι 5 Φίλοι (εκδόσεις Gutenberg) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η σειρά που "μεγάλωσε" παλιότερες γενιές παιδιών δεν έχει σταματήσει να εκδίδεται, κάτι που δείχνει το πόσο αγαπημένα ήταν, είναι και θα είναι τα βιβλία περιπέτειας και μυστηρίου της Ένιντ Μπλάιτον. 
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια.   


05. Οφσάιντ (εκδόσεις Κόκκινο) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μια βιογραφική μυθιστορηματική ιστορία για έναν ποδοσφαιριστή, το Ματίας Ζίντελαρ, τον επονομαζόμενο "Μότσαρτ του ποδοσφαίρου". Γενναίος και άτυχος, ταλαντούχος και δυναμικός, ήρωας ενός πολύ προσεγμένου - σαν συγγραφή, μετάφραση, εικονογράφηση και βιβλιοδεσία, όπως όλα τα βιβλία των εκδόσεων Κόκκινο - βιβλίου, που συγκινεί πολύ τα παιδιά, ειδικά τα αγόρια. 
Προτείνεται λίγο περισσότερο για αγόρια (λόγω ποδοσφαίρου).      


04. Πολυάννα (εκδόσεις Άγκυρα) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κορίτσια, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, έγιναν πιο αισιόδοξα και ψυχικά ανθεκτικά, καθώς, με ένα μαγικό τρόπο, η ηρωίδα Πολυάννα, εμπνέει με το παιχνίδι της, το Παιχνίδι της Χαράς, πείσμα, αισιοδοξία και αποτελεί αντίδοτο στη μιζέρια. 
Προτείνεται περισσότερο για κορίτσια.     


03. Ματίλντα (εκδόσεις Ψυχογιός) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ευτυχώς, η Ματίλντα δε χρειάστηκε την κινηματογραφική μεταφορά της για να γίνει γνωστή στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ήταν, είναι και θα παραμείνει μια μοναδική ηρωίδα βιβλίου, πρωταγωνίστρια μιας ιστορίας που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδανικό για παιδιά που δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους κάποιο βιβλίο.  
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια.   


02. Μεγάλα Θαύματα του Κόσμου (εκδόσεις Ερευνητές) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα πολύ πλούσιο βιβλίο πληροφοριών, που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά του Καλού Αγωγού. Περιέχει τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, αλλά όχι μόνο. Για κάθε αρχαίο θαύμα, δίνει πολλές πληροφορίες για το πώς φτιάχτηκε, αλλά και ανάλογα αρχαία θαύματα σε άλλα σημεία του κόσμου, καθώς και αντίστοιχα σύγχρονα φυσικά ή ανθρώπινα κατασκευαστικά "θαύματα".
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια.    

01. Σειρά: Μυστήριο και Περιπέτειες (εκδόσεις Αρμονία) 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η σειρά αυτή περιλαμβάνει 8 βιβλία, τέσσερα με περιπέτειες σε διάφορα μέρη του κόσμου (Ιαπωνία, Βραζιλία, Ιταλία και Αίγυπτο) και τέσσερα με συμπρωταγωνιστές διάσημες προσωπικότητες (Λεονάρντο ντα Βίντσι, Δαρβίνο, Αϊνστάιν και Γουτεμβέργιο). Τα παιδιά μαθαίνουν γεωγραφία και ιστορία μέσα από ιστορίες γεμάτες μυστήριο και περιπέτεια, που δε θέλεις να τελειώσουν! Είναι τα πιο αγαπημένα βιβλία των παιδιών που πάνε Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, αλλά δεν τους αξίζει η πρώτη θέση μόνο για αυτό. Είναι τα μοναδικά βιβλία που έχουν ενθουσιάσει μαθητές μου με δυσλεξία και τα έχουν ολοκληρώσει ένα προς ένα, κάτι που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση. 
Προτείνεται για αγόρια και κορίτσια.    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων