Ikigai: Μια γιαπωνέζικη ιδέα για να γεμίσεις έμπνευση τη ζωή σου

Πηγή φωτογραφίας: http://www.forastateofhappiness.com 

Ikigai: 

Προφέρεται ως "άι - κα - γκάι" 

Ο σκοπός σου. Ο λόγος ύπαρξής σου. 

Γιαπωνέζικη έννοια για να εκφράσει το μυστικό για μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. 
Κάτι θα ξέρουν, άλλωστε έχουν μεγάλο ποσοστό υπεργηρίας και, κοινώς αποδεκτό, μεγάλη αποτελεσματικότητα και ικανότητα. 

Στα γιαπωνέζικα γράφεται ως 生き甲斐. Περιλαμβάνει τα εικονογράμματα 生き, ζωή, και 甲斐, που σημαίνει "αξίζει τον κόπο". Μια ζωή που αξίζει να ζεις, λοιπόν. Έμπνευση.

Όλοι έχουμε το ikigai μας. 

Μόλις το συνειδητοποιήσουμε, αρχίζουμε και μπαίνουμε ευκολότερα στη ροή της ζωής. Μέχρι να το ανακαλύψουμε, το κουβαλάμε μέσα μας και οι άσχετες επιλογές μας στενοχωρούν.
Δεν είναι κάτι που μας κάνει απλά χαρούμενους. Είναι κάτι βαθύτερο. Περιλαμβάνει τον εαυτό μας, αλλά και τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Περιλαμβάνει αυτά που επιθυμούμε, αλλά και αυτά για τα οποία είμαστε φτιαγμένοι.

Πηγή φωτογραφίας: www.informationisbeautiful.net

Σου έχει τύχει; 

Απ' τη μια να θέλεις να ζήσεις μια ζωή με νόημα και ουσία. Απ' την άλλη, να μην μπορείς να αποχωριστείς ανέσεις και χρήμα. Οι επιλογές σου μοιάζουν πάντα λάθος, γιατί παλεύεις μεταξύ αυτών που "πρέπει" κι αυτών που επιθυμεί η ψυχή σου, γιατί βρίσκεσαι με το ένα πόδι σε μια ζωή που βγάζει χρήματα και με το άλλο πόδι σε μια ζωή που έχει φροντίδα και αγάπη. Και κάπου εκεί έρχεται η έννοια του ikigai, για να σε εμπνεύσει και να σου υποδείξει ότι, ναι, μπορεί να υπάρχει ισορροπία. Δε χρειάζεται να έχεις τύψεις που ζητάς να αμοίβεσαι καλά για την εργασία σου, αλλά σου θυμίζει ότι υπάρχει και ο κόσμος γύρω σου, δε γίνονται όλα για τη δική σου ευχαρίστηση.

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι, αν έχεις χρήματα, ο κόσμος θα σε προσέξει, αλλά κάπου μέσα σου το αισθάνεσαι λίγο λάθος, σωστά;

Όλα συνδέονται 

Το ikigai διδάσκει ότι τίποτα δεν είναι μεμονωμένο και απομονωμένο. Τίποτα δεν υπάρχει ξέχωρα από τα υπόλοιπα. Όλα συνδέονται σε ένα "είναι", το "είναι" σου.

Καλή μεταμόρφωση! :) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη