Πασχαλινό Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

 Το Πάσχα είναι μεγάλη γιορτή για τη χώρα μας, για κάποιους πιο σημαντική κι απ' την περίοδο των Χριστουγέννων. Παρακάτω σας προτείνουμε ένα σύνολο δραστηριοτήτων για παιδιά, όχι απαραίτητα για να τηρήσετε τη θρησκευτική πίστη ή την πίστη σε έθιμα και παραδόσεις, αλλά, κυρίως, γιατί είναι όμορφο να μοιραστείτε με τα παιδιά κάποιες κοινές αξίες και να κάνετε ένα διάλειμμα απ' την καθημερινότητα, περιμένοντας κάθε μέρα για να ακολουθήσετε κι ένα διαφορετικό πατροπαράδοτο έθιμο. 




Σάββατο του Λαζάρου 

To Σάββατο του Λαζάρου, παραδοσιακά φτιάχνουμε ειδικά κουλουράκια ή ψωμάκια προς τιμήν του νεκρού, τα λεγόμενα λαζαράκια, λαζάρηδες ή αλλιώς και λαζαρούδια. Στα λαζαράκια δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Σύμφωνα με την παράδοση, όσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουμε και στη θέση των ματιών βάζουμε δυο γαρίφαλα. 
[Πηγή πληροφοριών: olivemagazine.gr] 




Συνταγές για τα λαζαράκια, μπορείτε να βρείτε εδώ: 

Κυριακή των Βαΐων 

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». 

Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου. 
[Πηγή κειμένου: laografika.gr] 


Την Κυριακή των Βαΐων μπορείτε να φτιάξετε πασχαλινά καλαθάκια με τα παιδιά, τα οποία γεμίζετε με άχυρο χειροτεχνίας και γεμίζετε με σοκολατένια αυγουλάκια ή/και πασχαλινές κατασκευές και χειροτεχνίες, που θα φτιάξετε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Μεγάλη Δευτέρα 

Τη Μεγάλη Δευτέρα πολλοί ξεκινούν τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, για να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. 


Είναι μια ωραία μέρα για να φτιάξετε πασχαλινά διακοσμητικά και να στολίσετε το σπίτι! 
Παραπάνω δείτε μια εικόνα για εύκολο λαγό πασχαλινό, χρησιμοποιώντας μια κάλτσα (ενήλικα), την οποία γεμίζετε με ρύζι και δένετε σε δύο μέρη για να φτιάξετε το σώμα του λαγού. Κόβετε το άδειο μέρος της κάλτσας στα δύο για να φτιάξετε τα αυτιά, βάζετε ματάκια και στόμα, αλλά και έναν εντυπωσιακό φιόγκο κι είναι έτοιμος! 
Παρακάτω δείτε μια εικόνα για κλαδάκια δέντρου με κολλημένα χρωματιστά πον πον επάνω (με κόλλα σιλικόνης για μεγαλύτερη σταθερότητα): 




Μεγάλη Τρίτη 

Η Μ.Τρίτη είναι αφιερωμένη στην καθαριότητα του σπιτιού. 
Ένα κόλπο για να δώσετε κίνητρα στα παιδιά να βοηθήσουν είναι να τη μετατρέψετε σε Κυνήγι Πασχαλινών Αυγών (σοκολατένιων, φυσικά!). 
Κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια μικρή πρόκληση καθαριότητας (π.χ. πλύσιμο όλων των πλαστικών σκευών ή καθαριότητα νιπτήρα κ.ο.κ.) τους δίνετε ένα στοιχείο για το πού θα βρουν ένα σοκολατένιο αυγό. Συμβουλή: Σχεδιάστε πρώτα τις προκλήσεις καθαριότητας και σκεφτείτε τις κρυψώνες των αυγών, για να μην πιαστείτε απροετοίμαστοι! 

Πηγή φωτογραφίας: bbcgoodfood.com 



Μεγάλη Τετάρτη 

Παλαιότερα, κάθε χρόνο τη Μ. Τετάρτη παρασκευαζόταν η νέα ζύμη -το προζύμι της χρονιάς. Στις γειτονιές της Αθήνας, μάλιστα, οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, μάζευαν αλεύρι και το ζύμωναν χωρίς προζύμι. Το πήγαιναν στον παπά και εκείνος ακουμπούσε πάνω του τον σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το αλεύρι φούσκωνε. Αυτό θα ήταν το προζύμι της χρονιάς και οι εκκλησιάρισσες μοίραζαν από λίγο σε κάθε σπίτι. 
[Πηγή κειμένου: mama365.gr] 

Πηγή εικόνας: mothersblog.gr 


Μια ωραία ευκαιρία να φτιάξετε τσουρεκάκια, πασχαλινά μπισκότα και κουλούρια μαζί με τα παιδιά! 
Ιδέες για πεντανόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε εδώ: 

Μεγάλη Πέμπτη 

Τη μέρα αυτή βάφουμε τα αυγά κόκκινα - καλά, τώρα πια και πολλά άλλα χρώματα - γι' αυτό τη λέμε "Κόκκινη Πέφτη" ή "Κοκκινοπέφτη". 

Η εικόνα δεν είναι δική μου, αλλά δε γνωρίζω σε ποιον ανήκει. 

Μια ωραία ιδέα για παιχνίδι και πειραματισμό, είναι να βάψετε τα αυγά με τρόπο εντελώς φυσικό και μη τοξικό. Ο τρόπος είναι απλός: Βράστε το τρόφιμο που θέλετε για αρκετή ώρα και προσθέστε ξύδι. Σουρώστε και ρίξτε πάνω από καλά βρασμένα αυγά, μέχρι να τα καλύψετε τελείως. Παραπάνω στην εικόνα θα δείτε αρκετές ιδέες για χρώματα που μπορούν να σας δώσουν τρόφιμα. 
Μάλιστα, αν θέλετε να αφήσετε και σχέδια φυτών επάνω, όπως στην εικόνα, βάλτε ένα φυτό της επιλογής σας πάνω στο αυγό και δέστε με τούλι το αυγό, ώστε να μη φύγει. Βάλτε το αυγό με το τούλι μέσα στο βρασμένο χρώμα και, μόλις πάρει το χρώμα και το βγάλετε, αφήστε να κρυώσει και αφαιρέστε προσεκτικά το τούλι και το φυτό. 

Μια άλλη ιδέα για βάψιμο αυγών, πολύ διασκεδαστική και πολύ... messy, είναι η εξής: 
Βράστε τα αυγά για να γίνουν σφιχτά και αμέσως μόλις τα βγάλετε, χωρίς να τα κρυώσετε καθόλου, δώστε τα στα παιδιά να τα βάψουν με κηρομπογιές. Το χρωματιστό κερί της μπογιάς θα αρχίσει να λιώνει πάνω στο καυτό αυγό, δημιουργώντας πολύ ιδιαίτερους χρωματισμούς και εφέ. Όσα χρόνια βάφω αυγά με τα παιδιά με τέτοιο τρόπο, το απολαμβάνουν και το διασκεδάζουν πάρα πολύ! 

Μεγάλη Παρασκευή 

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι δρόμοι μοσχομυρίζουν από ανθόνερο και τελείται η Περιφορά του Επιταφίου

Είναι μια καλή ευκαιρία να περπατήσετε στους δρόμους της πόλης ή του χωριού και να παραστείτε με τα παιδιά στην Περιφορά, καθώς, πέρα από θρησκευτικό έθιμο, είναι και μια καλή ευκαιρία να αντιληφθούμε με όλες μας τις αισθήσεις το τι συμβαίνει: 
  • να ακούσουμε τον πένθιμο ήχο της καμπάνας 
  • να μυρίσουμε τα λουλούδια του επιταφίου 
  • να δούμε το γεμάτο άνθη και χρώματα Επιτάφιο 
  • να αγγίξουμε τα λουλούδια 
  • να γευτούμε όσπρια χωρίς λάδι ή λαχανικά με ψωμί, όπως συνηθίζεται αυτή τη μέρα 
Πηγή εικόνας: adventure-in-a-box.com 

Μια πολύ ωραία ιδέα για αισθητηριακό παιχνίδι (sensory play) για αυτή τη μέρα είναι η Σούπα Λουλουδιών. Γεμίζετε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και προσθέτετε (προαιρετικά) μια σταγόνα κόκκινη τέμπερα και ανακατεύετε, αν θέλετε να πάρει ένα ελαφρώς ροζ χρώμα. Αν τα παιδιά θέλουν να βάλουν τα χέρια ή τα πόδια μέσα, αφήστε το χωρίς χρώμα. Έπειτα, προσθέτετε ροδόνερο ή ανθόνερο ή - αν προτιμάτε - αιθέριο έλαιου μανόλιας ή τριαντάφυλλου ή γιασεμιού. Στο τέλος, προσθέτετε κομμένα άνθη διαφόρων χρωμάτων και ανακατεύετε με τη μεγάλα κουτάλα της σούπας. 

Μεγάλο Σάββατο 

Προετοιμαζόμαστε για το βράδυ της Ανάστασης και φτιάχνουμε τη δική μας λαμπάδα


Αγοράστε ένα κερί λαμπάδας (σε καταστήματα συσκευασίας ή και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε πολύ οικονομικά) και φτιάξτε μια βάση με σπάγκο ή κορδέλα στη μέση της λαμπάδας. Πάνω μπορείτε να κολλήσετε ό,τι σκεφτείτε! Σας δίνουμε σε εικόνες μερικές ιδέες παρακάτω. 

 




Μια άλλη ιδέα είναι να μεταφέρετε με την τεχνική ντεκουπάζ σε λευκή λαμπάδα όποιο σχέδιο επιθυμείτε. 


Κυριακή του Πάσχα 

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Η λέξη έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο. Με το "Πισάχ" -η λέξη σημαίνει διάβαση- οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία "Πεσάχ" (διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.

Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή της Λαμπρής. Από νωρίς το πρωί ψήνεται ο παραδοσιακός οβελίας στη σούβλα, ενώ συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς γύρω από το εορταστικό τραπέζι για να φάνε και να γλεντήσουν μέχρι αργά το απόγευμα. 
[Πηγή πληροφοριών: mama365.gr] 

Στολίστε με τα παιδιά το πασχαλιάτικο τραπέζι και τσουγκρίστε τα βαμμένα αυγά με τις ευχές "Χριστός Ανέστη" και "Αληθώς Ανέστη" ή "Αληθώς ο Κύριος". 

Ορίστε μια ιδέα για πασχαλινή διακόσμηση τραπεζιού: 
Πηγή εικόνας: wrotest.club 


Καλό Πάσχα σε όλους! :) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων