Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για την Ιταλία και την ιταλική κουλτούρα

 Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας ενός πολύ ταξιδιάρικου προγράμματος, που θα κάνουμε φέτος στον Καλό Αγωγό! Ταξιδεύουμε στις χώρες του κόσμου και ο πρώτος προορισμός ήταν η Ιταλία! 

Ciao, λοιπόν, σε όλους και ξεκινήσαμε με γεύσεις παγωτού, gelato ιταλιστί! Μιλήσαμε ιταλικά, συστηθήκαμε και... ως δια μαγείας, βρεθήκαμε Ιταλία για να γνωρίσουμε αυτή την υπέροχη κουλτούρα, που μας ενθουσιάζει με την τέχνη, με τη γλώσσα, με τις γεύσεις, με όλα της! 

Με τη συνάδελφο παιδαγωγό Μαρία Χαριτάκη συνδημιουργήσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σε μορφή πίτσας, όπου κάθε κομμάτι έκρυβε μια εικόνα χαρακτηριστική της ιταλικής κουλτούρας. Κάθε παιδί, στη σειρά του, μπορούσε να σηκώσει ένα κομμάτι "πίτσας" και να δείξει την εικόνα που κρύβεται από κάτω. Τι πρόκληση αποτελεί αυτή η εικόνα; Είναι ερώτηση γνώσεων ή μήπως πρόκληση για κατασκευή; 


Εικόνα #1: Μηχανή Vespa - Ερώτηση γνώσεων 
Ποιες γνωστές μάρκες μηχανών και αυτοκινήτων γνωρίζετε που να είναι ιταλικές; 
Απάντηση: Οι πιο γνωστές είναι οι Fiat, Laborghini, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari, Maserati - Vespa, Ducati, Piaggio, Aprilia 

Εικόνα #2: Γόνδολα στη Βενετία - Πρόκληση για δημιουργία 
Είμαστε μέσα σε μια γόνδολα στη Βενετία και τραγουδάμε μαζί με το γονδολιέρη στίχους από ένα διάσημο ιταλικό τραγούδι. 
Εμείς προτιμήσαμε το "Volareee, oooo... Cantare, ooo" (Βολάρε, ωωω, καντάρε, ωωω). Δε χρειάζεται να μάθουμε κάτι δύσκολο, κι αυτοί οι στίχοι είναι αρκετοί, για να δημιουργήσουμε μια σύντομη εκπαιδευτική εμπειρία στα παιδιά. 

Εικόνα #3: Καφές - Ερώτηση γνώσεων 
Πείτε είδη καφέδων που πίνουν στην Ιταλία. 
Απάντηση: Ο espresso (εσπρέσο) και ο cappuccino (καπουτσίνο) είναι οι πιο γνωστοί. 

Εικόνα #4: Πύργος της Πίζας - Πρόκληση για δημιουργία 
Φτιάξτε με ρολά από χαρτί υγείας τον Πύργο της Πίζας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε κόλλα. 
Κόψαμε δύο ρολά από χαρτί υγείας στα δύο κι έτσι πήραμε 4 κομμάτια, στα οποία σχεδιάσαμε με μαύρο μαρκαδόρο τα παραθυράκια. Έπειτα, με ένα ψαλίδι, δημιουργήσαμε εγκοπές, ώστε να ταιριάξουμε το ένα μέσα στο άλλο, δίνοντας μια μικρή κλίση (βλ. εικόνα παρακάτω). 


Εικόνα #5: Μακαρονάδα - Ερώτηση γνώσεων
Πείτε είδη μακαρονάδων που γνωρίζετε ότι τρώνε στην Ιταλία.
Απάντηση: Οι πιο γνωστές μακαρονάδες είναι η Napolitana (με σάλτσα ντομάτας), η Bolognese (μπολονιέζε - με κιμά) κι η Carbonara (με λευκή σάλτσα και μπέικον). 

Εικόνα #6: Μιχαήλ Άγγελος - Πρόκληση για δημιουργία 
Με αφορμή την εικόνα του καλλιτέχνη Michelangelo, μιλάμε για τη ζωή και το έργο του συνοπτικά και μετά προσκαλούμε τα παιδιά να δημιουργήσουν. 
Στο κάτω μέρος της καρέκλας έχουμε κολλήσει με χαρτοταινία λευκές κόλλες Α4 και προσκαλούμε τα παιδιά να πάρουν ένα μαξιλάρι και να ξαπλώσουν κάτω από την καρέκλα. Τους δίνουμε κηρομπογιές και τους αφήνουμε να ζωγραφίσουν... ανάποδα! 



Εικόνα #7: Χάρτης Ιταλίας - Ερώτηση γνώσεων 
Με τι μοιάζει η Ιταλία; Ποια είναι η πρωτεύουσά της; Σε ποιες χώρες βρίσκεται κοντά; 
Απάντηση: Η Ιταλία μοιάζει σαν μια μακριά μπότα με τακουνάκι. Έχει πρωτεύουσα τη Ρώμη (αναφέρουμε και το Κολοσσαίο) και συνορεύει με την Ελβετία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία, ενώ βρίσκεται δίπλα και στη χώρα μας, την Ελλάδα (ένα καράβι δρόμος). 

Εικόνα #8: Πίτσα - Πρόκληση για δημιουργία  
Ας φτιάξουμε μια αληθινή πίτσα! 
Δώσαμε στα παιδιά ένα κομμάτι απο έτοιμη ζύμη για πίτσα και τους δώσαμε και διάφορα υλικά για να προσθέσουν επάνω. Στο τέλος έβαλαν την πίτσα που ετοίμασαν σε ταψάκι μιας χρήσης και το πήραν σπίτι τους για να ψήσουν την πίτσα στο φούρνο και να την φάνε. Οι εντυπώσεις που ακούσαμε τις επόμενες μέρες κι από γονείς κι από παιδιά ήταν ενθουσιώδεις! 


Ευχαριστούμε πολύ τη Μαρία Χαριτάκη που βοήθησε στη δημιουργία των προκλήσεων, αλλά, κυρίως, ήταν η υπεύθυνη του εικαστικού αποτελέσματος του επιτραπεζίου! 

Τον Οκτώβριο ταξιδεύουμε Γαλλία και θα σας έχουμε σύντομα σχετικό άρθρο! ;) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη