Δημιουργικές Αφηγήσεις BookBox: Ένα Ποντίκι Που Το Έλεγαν Τζούλιαν

 Πριν μερικούς μήνες, ο ευγενής εκδότης των Petita Demas, μας έστειλε να γνωρίσουμε το μικρούλη Τζούλιαν, τον υπέροχο ήρωα του βιβλίου "Ένα Ποντίκι Που Το Έλεγαν Τζούλιαν": 


Είναι ένα πολύ πολύ γλυκό και αστειούτσικο βιβλίο με ήρωες ένα μικρό ποντικάκι και μια αλεπουδίτσα, που διαμορφώνουν συνθήκες μιας ξεχωριστής φιλίας, η οποία έρχεται αντίθετη στους νόμους της γνωστής τροφικής αλυσίδας. 

Τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών θα απολαύσουν τους διαλόγους, τους οποίους μπορείτε να κάνετε με ιδιαίτερες φωνούλες, χαμηλόφωνη και αθώα για το ποντικάκι, γλυκομίλητη και πονηρούλα για την αλεπουδίτσα και θα χαρούν ιδιαίτερα να κάνουν και κατασκευές σχετικές με τα ζώα του δάσους. 

Για την αλεπουδίτσα, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να εξασκήσουν τη λεπτή τους κινητικότητα, με τη βοήθειά σας, χρησιμοποιώντας χρωματιστό μαλλί σε κομμένο χαρτόνι, όπως βλέπετε στην εικόνα: 


Μια άλλη κατασκευή για την αλεπουδίτσα είναι από την Krokotak, πιο τρισδιάστατη και εντυπωσιακή, για πιο έμπειρα χεράκια: http://krokotak.com/2021/09/fox-paper-craft/ 


Για παιδάκια που αγαπούν τη ζωγραφική, μπορείτε απλά να εκτυπώσετε ένα φύλλο ζωγραφικής με αλεπού, όπως αυτό από simplemomproject.com: 


Η Krokotak έχει μια ωραιότατη μικρή κατασκευή και για ποντικάκι:


Βεβαίως, υπάρχει και η επιλογή της κατασκευής σε ξύλινο κουταλάκι, εύκολη και απλή: 


Για μια ολοκληρωμένη δραστηριότητα φιλαναγνωσίας, η οποία θα αφήσει και ευχάριστα συναισθήματα ή μια ικανοποιητική ομαδική εμπειρία, μπορείτε να κάνετε και ένα Γεύμα Φιλίας, σαν πικ νικ με φρουτάκια που μοιράζονται ο Τζούλιαν με την Αλεπού και μικρά σνακ. 

Τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών θα απολαύσουν όλα τα παραπάνω, συν το ότι γνωστικά θα αναζητήσουν το Γιατί; 

Γιατί υπάρχουν ζώα που ζουν κάτω από το έδαφος; Πώς λέγονται αυτές οι φωλιές; Ποια ζώα ζουν σε τέτοιες φωλιές, εκτός από αυτά που διαβάσαμε στο βιβλίο; 

Ποιες είναι οι τροφικές αλυσίδες στο οικοσύστημα του δάσους; 

Τι άλλο τρώει η αλεπού εκτός από ποντίκια και φρούτα; Τι τρώει η κουκουβάγια; 

Νέες λέξεις, όπως "λαγούμι", "νυκτόβιο ζώο", "παμφάγο ζώο" και όχι μόνο, έρχονται φυσικά και απλά στο λεξιλόγιο του παιδιού προσχολικής ηλικίας, μέσα από αυτό το υπέροχο βιβλίο! 

Για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών δοκιμάστε όλα τα παραπάνω και κάτι ακόμα, για μια ολοκληρωμένη μαθησιακή ψυχαγωγική εμπειρία: 

Δημιουργήστε ένα διόραμα φυσικού οικοσυστήματος δάσους! 

Μπορείτε να κάνετε κάτι πιο απλό, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά (κλαδάκια, μικρές πετρούλες, χώμα, φύλλα από διαφορετικά δέντρα και μινιατούρες ζώων του δάσους) ή χρησιμοποιώντας υλικά μακέτας για πιο καλό αποτέλεσμα, ειδικά αν συνεργαστείτε ενήλικες με παιδιά. 
Διάφορα παραδείγματα, μπορείτε να δείτε εδώ: 




Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά πράγματα μπορούν να μάθουν τα παιδιά για το οικοσύστημα του δάσους, μέσα από μια τέτοια κατασκευή. Όταν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, το μυαλό δουλεύει καλύτερα και, σίγουρα, μέσα από ένα διόραμα, γεννιούνται και πολλές απορίες! 


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις Petita Demas που μας εμπιστεύτηκαν τον Τζούλιαν! 
Ήταν υπέροχη παρέα! :) 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη