Key Skills - Βασικές δεξιότητες για μαθητές γυμνασίου



Σχετικά πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να αναπτύσσει την έννοια των βασικών δεξιοτήτων, δηλαδή των γνώσεων, των ικανοτήτων και των στάσεων που βοηθούν τους ανθρώπους να προσεγγίσουν την αυτοπραγμάτωση, να είναι πιο αποτελεσματικοί εργαζόμενοι και πιο ενεργοί πολίτες.

Το 2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Βασικών Δεξιοτήτων (European Framework of Key Competences), ένα εργαλείο αναφοράς, το οποίο σκοπό έχει να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα στις σύγχρονες ανάγκες της Κοινωνίας της Γνώσης. Σχολεία στη Βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη εντάξει στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους την εξοικείωση των μαθητών με τις λεγόμενες Βασικές Δεξιότητες (Key Skills), που αφορούν σε:

  1. Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα 
  2. Επικοινωνία στις ξένες γλώσσες 
  3. Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία 
  4. Ψηφιακή ικανότητα 
  5. Μεταγνωστικές ικανότητες 
  6. Κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη 
  7. Αίσθημα πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητα 
  8. Πολιτιστική γνώση και έκφραση 
Καθεμία από τις ικανότητες αυτές μπορεί να συντελέσει σε μια επιτυχημένη ζωή εντός της Κοινωνίας της Γνώσης, αλλά μπορούν να αλληλοσυνδέονται και να αλληλοεπικαλύπτονται, στηρίζοντας η μια την άλλη. Οι θεμελιώδεις βασικές δεξιότητες της γλώσσας, της γραφής και της ανάγνωσης, της αριθμητικής και των τεχνολογιών της πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελούν βασικό θεμέλιο για τη μάθηση, ενώ η μεθοδολογία της μάθησης στηρίζει όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες. 

Το πρόγραμμα "Key Skills" απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και Α' Λυκείου και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη από τις 19:00 μέχρι τις 20:50. 
Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%). 
Ενδείκνυται να παρακολουθήσει κάποιος ολόκληρο το πρόγραμμα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. 

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται τηλεφωνικά (2810 210022 | 12:00 - 21:00) ή μέσω e-mail (kalosagogos@gmail.com). 



Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Key Skills - Βασικές δεξιότητες για μαθητές γυμνασίου" από τη δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο kalosagogos.blogspot.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη