Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι

Οι προτάσεις βιβλίων για φέτος το καλοκαίρι ακολουθούν ένα διαφορετικό τρόπο παρουσίασης.
Όχι μόνο είναι ανάλογα την ηλικία, αλλά και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον τύπο Πολλαπλής Νοημοσύνης που υπερισχύει στον καθένα από μας:


Βιβλία για παιδιά και ενήλικες 

Γλωσσική Νοημοσύνη 


  • Βιβλία για παιδιά: Οι Καλοί Και Οι Κακοί Πειρατές 
    Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου αποδεικνύει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χιούμορ στην επικοινωνία για να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις και μας διασκεδάζει με πραγματικά ευρηματικούς διαλόγους! 
  • Βιβλία για παιδιά: Η Οδοντογλυφίδα Που Έγινε Ογδοντογλυφίδα 
    Η Σοφία Μαντουβαλου παίζει με τους φθόγγους και βοηθά τους μικρούς μαθητές να αποκτήσουν φωνημική επίγνωση, ενώ ιντριγκάρει τη γλωσσική μας νοημοσύνη μέσα από μια αστεία και πρωτότυπη ιστορία! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Χιουρρέμ 
    Ένα σχεδόν επικό βιβλίο, μικρό σε έκταση, αλλά γεμάτο ποιητικές εικόνες και υπόθεση δυνατή, που σίγουρα θα δημιουργήσει την ανάγκη σε κάποιον να το διαβάσει ξανά και ξανά! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Μετάξι 
    Από τα πιο αγαπημένα βιβλία, λόγω ιδιαίτερης γραφής και πολύ ξεχωριστής ιστορίας. Ο Αλεσάντρο Μπαρίκο είναι από τους συγγραφείς που αξίζει να παρακολουθεί κανείς το έργο τους, τόσο λογοτεχνικό όσο και αυτό που αφορά δράσεις στη γειτονική Ιταλία. 
  • Βιβλία για ενήλικες: Η Βιογραφία Μιας Σκύλας 
    Ο Αύγουστος Κορτώ με είχε κερδίσει με το βιβλίο "Ο Γιος Της Τζοκόντα" και τη μετάφραση του βιβλίου "Ο Άνθρωπος Που Ξέχασε Τη Γυναίκα Του". Διαβάζοντας το νέο του βιβλίο, για άλλη μια φορά παραδέχτηκα το ζωντανό και παραστατικό τρόπο γραφής του, γεμάτο χιούμορ! 

Λογικομαθηματική Νοημοσύνη 

  • Βιβλία για παιδιά: Σειρά: Μυστήριο & Περιπέτειες από τις Εκδόσεις Αρμονία 
    Τα βιβλία αυτά απευθύνονται σε μαθητές μεγάλων τάξεων δημοτικού και εξασκούν με τρόπο διαφορετικό τη λογικομαθηματική τους νοημοσύνη μέσα από μικρούς γρίφους που προκύπτουν από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες. Παράλληλα, οι ιστορίες εισάγουν το παιδί σε διαφορετικούς πολιτισμούς και ιστορικά γεγονότα σημαντικά. Ιδανικά βιβλία για παιδιά που δεν τους αρέσει και πολύ να διαβάζουν, αφού τους κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο!
  • Βιβλία για παιδιά: Εφευρέτες Αριθμών 
    Ο Τζάνι Ροντάρι ανέκαθεν υπήρξε απ' τους πιο αγαπημένους παιδικούς συγγραφείς. Ο τρόπος που εμπνέει ένα παιδικό μυαλό να φανταστεί και να δημιουργήσει, είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος! Και σ' αυτό το βιβλίο, προσκαλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τους αριθμούς... εφευρίσκοντας ιστορίες που τους δημιουργούν! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Σκακιστική Νουβέλα 
    Με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, ο Τσβάιχ περπατά στα μονοπάτια της λογικομαθηματικής σκέψης και περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που γραπώθηκε από αυτήν για να επιβιώσει. Λόγος μεστός και περιεκτικός κι όμως αριστουργηματικός! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Την Κυρία Ή Την Τίγρη; 
    Αν αυτό το καλοκαίρι δε σας ενδιαφέρει να διαβάσετε κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο, αλλά θέλετε εξασκήσετε τη μαθηματική λογική σας με τρόπο διαφορετικό απ' το να λύσετε σταυρόλεξα, αυτό το βιβλίο είναι το ιδανικό! 

Χωροταξική Νοημοσύνη 

  • Βιβλία για παιδιά: Νεράιδες 
    Ένας εναλλακτικός τρόπος για να γνωρίσει κανείς τον κόσμο είναι μέσα από τους μύθους, τους θρύλους και τις δοξασίες. Ένας εναλλακτικός και θαυμάσιος τρόπος για να εξερευνήσει κανείς τον κόσμο είναι ακολουθώντας τις νεράιδες παντού! Έτσι έκανε και μια οικογένεια με δύο παιδιά και μας προσκαλούν να τους ακολουθήσουμε και να μάθουμε τα πάντα για τις νεράιδες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία του κόσμου! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Εξερευνήσεις - Η Μεγάλη Περιπέτεια 
    Ένα βιβλίο που απέκτησα πρόσφατα και με έχει συνεπάρει! Επιμελημένο από τη Royal Geographical Society και γραμμένο από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Cambridge, το βιβλίο αυτό μας παίρνει μαζί του στις εξερευνήσεις των προηγούμενων αιώνων, φροντίζοντας να μας δώσει και αυθεντικές πηγές (χάρτες εποχής, επιστολές, αποδείξεις, σχέδια κλπ.) μέσα σε θήκες που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο! [Αν τύχει να προλάβετε τη Γιορτή του Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως μέχρι τις 9 Ιουνίου, θα μπορέσετε να το αγοράσετε στην προνομιακή τιμή των 20 ευρώ.] 

Νατουραλιστική Νοημοσύνη 

  • Βιβλία για παιδιά: Προτάσεις βιβλίων για το περιβάλλον από την Ελένη Σβορώνου
    Έχοντας την τύχη να δω από κοντά την κ.Σβορώνου σε μια δράση για παιδιά, δε θα μπορούσα να μην την εμπιστευτώ με κλειστά μάτια και να προτείνω όλα της τα βιβλία για παιδιά, μεγάλα και μικρά! Προσωπικά, προτιμώ τον υπέροχο Ντετέκτιβ Βεντουζίνι στις ιστορίες: "Ένα Τόσο Δα Λεκεδάκι" και "Ο Βυθός Με Τα Σοκολατόδεντρα"
  • Βιβλία για ενήλικες: 15λεπτα Γεύματα 
    Βιβλία για το καλοκαίρι δε σημαίνει μόνο βιβλία για την παραλία, αλλά και βιβλία για απίθανα καλοκαιρινά τραπέζια δίπλα στη θάλασσα, έξω στη βεράντα ή κάτω από την ομπρέλα στον κήπο. Ο Τζέιμι Όλιβερ έχει τις πιο δροσιστικές και νόστιμες συνταγές που γίνονται όχι μόνο εύκολα, αλλά και πολύ γρήγορα, όπως υπόσχεται στον τίτλο του βιβλίου αυτού! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Γίνε Ο Διαιτολόγος Του Εαυτού Σου
    Η Χριστίνα Οικονομίδου-Πιερίδου είναι ενθουσιώδης, πρακτική, με εξαιρετικές γνώσεις διαιτολογίας... Με λίγα λόγια, ο ιδανικός άνθρωπος για να μας παροτρύνει και να μας δώσει κίνητρα να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να ξεκινήσουμε αυτό το καλοκαίρι ένα διαφορετικό τρόπο ζωής! 

Μουσική Νοημοσύνη 

  • Βιβλία για παιδιά: Σειρά: Όπερα Για Παιδιά από τις Εκδόσεις Κέδρος 
    Μια πολύ καλή ιδέα για να γνωρίσουν τα παιδιά σημαντικά μουσικά έργα! Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να ακούσουν το cd που συνοδεύει το βιβλίο, βλέποντας τις εικόνες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διαβάζουν παράλληλα και την ιστορία. Κάτι διαφορετικό γι' αυτό το καλοκαίρι! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Το Τρίτο Πρόγραμμα Της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Στα Χρόνια Του Μάνου Χατζιδάκι 
    Ένα διαφορετικό βιβλίο για το καλοκαίρι, που θα αρέσει σε όσους λατρεύουν τη μουσική και έχουν μεγαλώσει με εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος, όπως ήταν και η "Λιλιπούπολη". 
  • Βιβλία για παιδιά και ενήλικες: Τραγουδώντας Λέξεις 
    Ιδανικό βιβλίο για εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς, που επιθυμούν να προσφέρουν μουσικά ερεθίσματα σε παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό και ουσιαστικό! 

Κιναισθητική Νοημοσύνη 

Από τα πλέον προτεινόμενα βιβλία για το καλοκαίρι, μιας και πολλές δραστηριότητες προσφέρονται για ανοικτό χώρο και, επιπλέον, υπάρχει διάθεση και ίσως περισσότερος χρόνος για να μοιραστούν μεγάλοι και μικροί  στιγμές παιχνιδιού! 

Διαπροσωπική Νοημοσύνη 

  • Βιβλία για παιδιά: Ο Μικρός Πρίγκιπας 
    Το κλασικό πολυαγαπημένο βιβλίο για κάθε εποχή και για κάθε ηλικία! Περιττές οι συστάσεις, μιας και είναι από τα βιβλία που σε κερδίζει μεμιάς! 
  • Βιβλία για παιδιά: Θα Σ' Αγαπώ Ό,τι Κι Αν Γίνει 
    Η μαμά αλεπού βρίσκει τρόπους για να δείξει στο μικρούλι της ότι υπάρχει κάποιος που τον αγαπάει, είτε είναι καλό είτε κακό παιδί, είτε γκρινιάρης είτε όχι. Τρυφερό και συναισθηματικό! 
  • Βιβλία για παιδιά: Το Χατίρι Του Δράκου 
    Η αγαπημένη συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά γράφει για ένα δράκο, καθόλου επιθετικό, αλλά... βιβλιοφάγο! Ο δράκος αυτός, τρυφερός και ιδιαίτερος, ψάχνει να βρει την πραγματική φιλία και αυτό το καλοκαίρι! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Τα Θεμέλια Της Σχολικής Επιτυχίας 
    Από τα καλύτερα βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη μου για Positive Parenting και, συχνά, βιβλίο αναφοράς για άρθρα σχετικά με την κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη. Μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά αυτό το καλοκαίρι, πραγματικά θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο, είτε είστε γονιός είτε εκπαιδευτικός! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Ο Άνθρωπος Που Ξέχασε Τη Γυναίκα Του 
    Όχι δε μου ξέφυγε και μπήκε στην κατηγορία της Διαπροσωπικής Νοημοσύνης αυτό το βιβλίο! Παρόλο που το πρώτο ενικό κυριαρχεί, όχι μόνο στη γραφή, αλλά και στην υπόθεση, στην ουσία όλο το βιβλίο είναι ένας ύμνος στη συντροφικότητα, στην οικογένεια ως ομάδα και στις σχέσεις μας με τους άλλους... αφού χάσουμε και ξεχάσουμε τον εαυτό μας, το εγώ μας! 

Ενδοπροσωπική Νοημοσύνη 

  • Βιβλία για παιδιά: Αίσωπος Μύθοι 
    Για πάρα πολλές γενιές οι μύθοι του Αισώπου ήταν ένα σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη ηθικών κανόνων και καλής συμπεριφοράς. Στις μέρες μας, δε θα το συνιστούσα τόσο για ηθική συμμόρφωση, αλλά σαν μια ακόμα πηγή για κριτική σκέψη και παραδείγματα. Όπως και να 'χει, οι μύθοι αυτοί πάντα ήταν διασκεδαστικοί και ιδανικοί για καλοκαιρινές αναγνώσεις! 
  • Βιβλία για ενήλικες: Εγκώμιο Της Απραξίας 
    Ένα βιβλίο που ανταποκρίνεται σχεδόν σε όλους τους τύπους νοημοσύνης και σε πάρα πολλές φάσεις της ζωής κάποιου. Προσωπικά μου άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι (όχι που ζω, γιατί αυτά δύσκολα αλλάζουν) για τη ζωή, για την επιτυχία και την αποτυχία, για τους ήρωες, για την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Από τα καλύτερα βιβλία που έχουν πέσει στα χέρια μου ποτέ! Νομίζω ότι είναι από τα βιβλία που θα απολάμβανε κάποιος να διαβάσει κάποια στιγμή στη ζωή του. 
  • Βιβλία για ενήλικες: Ομήρου Ιλιάδα 
    Είναι τόσο ωραία η γραφή, που ίσως να έπρεπε να μπει αυτό το βιβλίο στις προτάσεις της Γλωσσικής Νοημοσύνης. Απ' την άλλη, όμως, σε βάζει σε τόσες σκέψεις και ενδοσκόπηση, μιλάει τόσο βαθιά στο είναι σου, που δεν άντεξα στον πειρασμό να το βάλω στα βιβλία της Ενδοπροσωπικής Νοημοσύνης. Ο Μπαρίκο είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικός, αλλά όταν επηρεάζεται από τον Όμηρο και γράφει λίγο αλλιώς την Ιλιάδα, σεβόμενος το πρωτότυπο, τότε το αποτέλεσμα μαγεύει, συναρπάζει, σε κάνει να χάνεσαι... Ιδανικό για να το διαβάζει κανείς σε μια ψηλή κορφή βουνού ή στο ακρογιάλι μιας μοναχικής παραλίας. 
  • Βιβλία για ενήλικες: Το Τραγούδι Του Αχιλλέα 
    Μια γραφή τόσο τρυφερή, γεμάτη ήλιο και συναισθήματα, ηρεμία και ειρήνη, ανάμεσα στη φρίκη των πολεμόχαρων ανθρώπων και την έντασή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το διάβασα μέσα σε μία ημέρα και ανυπομονώ να το ξαναδιαβάσω σε κάποια αμμουδιά, η οποία στη φαντασία μου θα είναι η αμμουδιά της Τροίας ή της Φθίας... 

Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές... στα βιβλία! ;) 

Σχόλια

  1. Καλημέρα! Μόλις σε επέλεξα για το βραβείο υπέροχου blog! Πέρνα από το blog μου να το παραλάβεις! http://cretamumchristina.blogspot.com/2013/06/blog.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την τιμή! :)
    Στέλνω ένα μεγάλο, φωτεινό χαμόγελο και πολλές ευχές για ζωή με καλή υγεία και πασπαλισμένη με μπόλικη έμπνευση! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μόλις σε ανακάλυψα !!! φανταστικό μπλογκ !!!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ο ενθουσιασμός μου άνοιξε την καρδιά! Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Είσαι αστέρι! ;)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων