Τα σχολεία τελείωσαν! Και τώρα τι κάνουμε; - Καλοκαιρινές δραστηριότητες γλωσσικής νοημοσύνης

Ο Ιούνιος παραδοσιακά σημαίνει το τέλος μιας σχολικής χρονιάς και την αρχή των καλοκαιρινών διακοπών που τόσο περιμέναμε όλοι σαν παιδιά! Η πρώτη εβδομάδα είναι συναρπαστική: παγωτά, μπάνια, ύπνος, παιχνίδι, όλα χωρίς όρια! Από τη δεύτερη, όμως, εβδομάδα και μετά αρχίζει ο χρόνος να κυλά αργά, ειδικά τα μεσημέρια που χρειάζεται να κάνουμε ησυχία...
"Μαμά, βαριέμαι, τι να κάνω;" 

Τρέχουν οι μανούλες στα βιβλιοπωλεία για να προμηθευτούν τα περίφημα "βιβλία διακοπών" γεμάτα παιχνίδια και δραστηριότητες, "για να μην ξεχάσει όσα έμαθε στο σχολείο τη χρονιά που πέρασε"! Αν καταφύγετε σε αυτή τη λύση, αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν το βιβλίο διακοπών που τους κάνει περισσότερο εντύπωση, ώστε να είναι δική τους απόφαση, μήπως και ασχοληθούν κάτι παραπάνω μαζί του. Αν, όμως, δεν είναι και πολύ των βιβλίων το παιδί, τι άλλο μπορεί να κάνει για να εξερευνήσει, να ανακαλύψει και να δημιουργήσει μαθαίνοντας νέα πράγματα; 

Αν στο παιδί αρέσει να διαβάζει βιβλία και να γράφει τις δικές του ιστορίες, τότε προσφέρετέ του τα μέσα να το κάνει σαν παιχνίδι!  

Αγοράστε βιβλία με ιστορίες που θα δώσουν έμπνευση
Τα παιδιά του δημοτικού απολαμβάνουν, κυρίως, τρία είδη ιστοριών: μυστηρίου και περιπέτειας, χιουμοριστικές και φαντασίας. Επισκεφτείτε κάποιο βιβλιοπωλείο και αφήστε το παιδί να επιλέξει τα βιβλία που θα το εμπνεύσουν και θα του κρατήσουν συντροφιά τα ήσυχα μεσημέρια του καλοκαιριού και τα βράδια πριν κοιμηθεί. Μην του επιβάλλετε το δικό σας γούστο, αλλά να ενθαρρύνετε την ποικιλία στα είδη βιβλίων που διαβάζει με τρόπο διακριτικό. 



[Ρωτήστε σε βιβλιοπωλεία να σας δείξουν τις διασκευές του Παπαθεοδούλου στα βιβλία του Ιουλίου Βερν από εκδόσεις Παπαδόπουλος, τη σειρά βιβλίων μυστηρίου και περιπέτειας με διάσημες προσωπικότητες και μέρη του κόσμου από εκδόσεις Αρμονία, αλλά και τη σειρά των Τριών Ντετέκτιβ από εκδόσεις Ψυχογιός, χωρίς να ξεχνάμε τα κλασικά βιβλία του Χάρι Πότερ και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για μεγαλύτερες ηλικίες.]

Εκτυπώστε σελίδες κόμικ
Στα παιδιά δημοτικού τους είναι ευκολότερο να δημιουργήσουν μια ιστορία σε κόμικς, παρά να κάτσουν και να γράψουν ολόκληρα κείμενα. Μην αποθαρρύνετε το συγγραφικό οίστρο του παιδιού, αν δεν είναι σε θέση να γράψει μια και δύο σελίδες, αλλά υποστηρίξτε την καλή του διάθεση προσφέροντάς του την ευκαιρία να γράψει μια αστεία ιστορία σε κόμικς. 
Εδώ θα βρείτε μερικά χρήσιμα links για να εκτυπώσετε εικόνες: 
http://www.doverpublications.com/zb/samples/481654/sample39c.htm (έχει 6 διαφορετικά σετ για να εκτυπώσετε) 


Επενδύστε σε μια μηχανή βιβλιοδεσίας 
Με μόλις 30 ευρώ μπορείτε να έχετε ένα απλό μηχάνημα βιβλιοδεσίας, το οποίο θα είναι η ιδανική αρχή για ανεξάντλητη εξερεύνηση στον κόσμο της δημιουργίας ενός βιβλίου! Θα πειραματιστεί, θα ανακαλύψει και θα παίξει, δημιουργώντας τα δικά του βιβλία, μεγάλα και μικρά, με εικόνες ή χωρίς! 
Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε την αγορά του μηχανήματος βιβλιοδεσίας με 1 πακέτο λευκές κόλλες Α4, χρώματα για εικονογράφηση, χαρτονένια εξώφυλλα και οπισθόφυλλα βιβλιοδεσίας, σπιράλ βιβλιοδεσίας και πλαστικά εξώφυλλα. Στο σύνολο θα σας κοστίσει γύρω στα 50-60 ευρώ, αλλά, πραγματικά, είναι επένδυση, αν στο παιδί σας αρέσει να γράφει ιστορίες και να δημιουργεί! 


Προσφέρετέ του ένα μέσο για να γράψει
Κάποιοι προτιμούν τα καλοξυσμένα μολύβια και τις λευκές κόλλες χαρτί. Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία ενός συγγραφέα και πραγματικός θησαυρός για να δημιουργήσει κανείς μοναδικές ιστορίες. Αν, όμως, το παιδί θέλει κάποια κίνητρα παραπάνω για να δημιουργήσει, αν του αρέσει να πειραματίζεται, τότε προσφέρετέ του κάτι ακόμα. Ένας υπολογιστής συνδεδεμένος με εκτυπωτή ή μια μεταχειρισμένη γραφομηχανή θα ενθουσιάσουν οποιονδήποτε επίδοξο συγγραφέα, γιατί θα του δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψει νέες δυνατότητες! 


Υπάρχουν πολλές δημιουργικές ευκαιρίες για παιχνίδι και μάθηση.
Μην ξεχνάτε: Η έμπνευση είναι η κινητήρια δύναμη της μάθησης! Κυνηγήστε την! ;)

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη