Τα καλύτερα βιβλία του 2020 που διαβάσαμε με παιδιά προσχολικής ηλικίας

 Διαβάσαμε σχεδόν όλες τις νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων προσχολικής ηλικίας και σας προτείνουμε αυτά που ξεχωρίσαμε: 



Τι χρώμα είναι το φιλί; 

Η μικρή Μινιμόνι αναρωτιέται τι χρώμα να έχει το φιλί, γιατί θέλει τόσο πολύ να το ζωγραφίσει! 

Πρόταση: Χρησιμοποιήστε όλα τα χρώματα για να ζωγραφίσετε όμορφες αφηρημένες έννοιες, όπως η αγκαλιά, το γέλιο, το χάδι και το γουργουρητό της πείνας στο στομάχι! 



Το άτακτο καπέλο 

Η Χριστίνα, φίλη και συντοπίτισσα, γράφει με αγάπη για ένα μάγο κι ένα καπέλο, που κάνει τα πάντα να μην είναι όπως φαίνονται, αλλά όπως θα ήθελαν να γίνουν. Ένα καπέλο άτακτο, σαν τη φαντασία μας! 

Πρόταση: Φτιάξτε παράλληλες ιστορίες με το άτακτο καπέλο, ενισχύοντας τη φαντασία: "Τι θα γινόταν, αν το άτακτο καπέλο το φορούσε ο παππούς; Αν το φορούσε η δική σου δασκάλα; Αν το φορούσες εσύ, μικρό μου;" 



Σειρά με τον Άλφονς 

Οι εκδόσεις Μάρτης έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής 7 βιβλία με ήρωα το μικρό Άλφονς, όλα εξαιρετικά, που αγαπιούνται αμέσως από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. 

Πρόταση: Ο ίδιος ο Άλφονς θα σας δώσει ιδέες για παιχνίδι με ένα ελικόπτερο πάνω από τη ζούγκλα, για τούρτα σε πάρτι ή παιχνίδι με χαρτιά με τα ξαδέλφια, παρέα με χυμό και μπισκότα! 



Με ένα κόκκινο κουμπί 

Άλλο ένα μαγικό βιβλίο από την Ελένη, τη δημιουργική και ευφάνταστη συντοπίτισσα, για τον Ασίντ και ένα μαγικό κουμπί που μεταμορφώνεται σε πολλά πράγματα, όπως ένα παιδί ξέρει να μεταμορφώνει τον κόσμο που θέλει να ζει. 

Πρόταση: Με αφορμή ένα κουμπί χειροτεχνίας, δημιουργήστε σχέδια, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Ένα κουμπί μπορεί να μεταμορφωθεί σε μάτι πουλιού, σε μπάλα που παίζουν τα παιδιά, σε φινιστρίνι πλοίου... 



Ο κλέφτης των φύλλων 

Όλοι έχουμε ένα φίλο που αγχώνεται και τρελαίνεται και δεν μπορεί να δει λογικά και ψύχραιμα. Ο σκίουρος είναι ένας τέτοιος φίλος και το πουλί αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Δε θα είναι, όμως, εύκολο, πιστέψτε με! 

Πρόταση: Μαζέψτε φθινοπωρινά φύλλα και χρησιμοποιήστε τα για κολάζ και καλλιτεχνικές δημιουργίες. 

 



Ας σώσουμε τη Γη μας & Η οικογένεια 

Δύο βιβλία πληροφοριών και γνώσεων με πολλά παραθυράκια, πολύ καλογραμμένα και ενδιαφέροντα! 

Πρόταση: Παρατηρήστε πράγματα που διαβάσατε πώς συμβαίνουν δίπλα μας και καθημερινά. 



Ο αρκούδος, το πιάνο και η τελευταία συναυλία 

Το πρώτο βιβλίο με τον αρκούδο και το πιάνο μας συγκίνησε βαθιά. Το δεύτερο βιβλίο μας ενθουσίασε και το τρίτο μας έδωσε πολύ μεγάλη έμπνευση! Από τα πιο καλογραμμένα παιδικά βιβλία που υπάρχουν. 

Πρόταση: Αναρωτηθείτε σε ποια πράγματα θεωρείτε τον εαυτό σας καλό και σε ποια πράγματα έχετε αναγνώριση από γνωστούς και φίλους. Μερικές φορές, το να χαρίζεις έμπνευση είναι τόσο σημαντικό όσο και να χαρίζεις αγάπη. 



Χαρά, λύπη, ενθουσιασμός κι ένας μικρός εκνευρισμός 

Ένα βιβλίο που συνδυάζει μικρούλες ιστοριούλες (πολύ μικρούλες, 2-3 φράσεις) με προκλήσεις δημιουργίας, ένας συνδυασμός που βοηθά τα παιδιά μικρής ηλικίας να αντιληφθούν τα διαφορετικά συναισθήματα και πώς εκφράζονται. 

Πρόταση: Το ίδιο το βιβλίο είναι μια πρόταση δημιουργική, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους φροντιστές τους. 



Τικ και Τέλα - Το ήσυχο σαλιγκάρι 

Εντάξει, ο Τικ και η Τέλα είναι τα πιο αγαπημένα βιβλία των παιδιών 2-4 ετών! Το ήσυχο σαλιγκάρι συμπληρώνει τέλεια τη συλλογή με άλλη μια πολύ χαριτωμένη και γλυκιά ιστορία. 

Πρόταση: Παρατηρήστε πώς αντιδρά το παιδί, όταν συναντά ένα σαλιγκάρι. Θα το πειράξει, θα το σπάσει, θα το σεβαστεί, απλά θα το παρατηρήσει; Μην επέμβετε, αλλά εξηγήστε ότι του αρέσει η ησυχία και να μην το ενοχλούν, γιατί φοβάται και κρύβεται. Μιλήστε για το πού ζει, πώς τρέφεται και για το σπιτάκι του. 



Οι μικροί μου κόσμοι 

Φτιάχνοντας το δικό μας μικρό κόσμο ή τους δικούς μας μικρούς κόσμους, με φαντασία, με αγάπη, με ευγένεια και καλοσύνη. Ένας τρόπος να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε ένα μικρό, αλλά μεγάλο κόσμο, όπως θα θέλαμε να είναι. 

Πρόταση: Με πλαστελίνη μπορείτε να καλύψετε μια αφρώδη μπάλα και πάνω να δημιουργήσετε μικρούς κόσμους με χρωματιστές δημιουργίες. 

 



Να βοηθήσει θέλει το μικρό κουνέλι & Όχι, δε χάθηκε το μικρό κουνέλι 

Αυτό το μικρό κουνέλι είναι απόλαυση! Όλα αυτά που λέει και κάνει είναι τόσο γνώριμα, αν έχεις μικρό παιδάκι και οι ιστορίες του είναι τόσο χαριτωμένες, ό,τι πρέπει για την πιο γλυκιά καληνύχτα! 

Πρόταση: Επειδή τυχαίνει να επαναλαμβάνονται λέξεις (π.χ. "κέικ"), μπορείτε να τις δείχνετε στο βιβλίο και θα δείτε πως σιγά-σιγά το παιδί θα παρατηρεί τα γράμματα των λέξεων και θα τα αναγνωρίζει. 



Το τερατάκι των χρωμάτων 

Ένα τερατάκι που όλοι θα αγαπήσουμε, γιατί όλοι θα βρούμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτό. Το τερατάκι των χρωμάτων και ένα μικρό κοριτσάκι θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τα 5 βασικά συναισθήματα και να τους δώσουμε χρώμα και ταυτότητα. 

Πρόταση: Συνδυάστε το με το ομότιτλο επιτραπέζιο παιχνίδι που κυκλοφορεί από την Κάισσα και παίζεται ακόμα και από παιδιά 3 ετών. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη