Προτάσεις βιβλίων και επιτραπεζίων για παιδιά Α' Δημοτικού

 Βιβλία για ενίσχυση της γλωσσικής νοημοσύνης 

"Η Οδοντογλυφίδα που έγινε Ογδοντογλυφίδα" (Σοφία Μαντουβάλου, εκδόσεις Πατάκης) 

Ένα διασκεδαστικό βιβλίο, που βοηθά τα παιδιά της Α' Δημοτικού να αντιληφθούν τη θέση των γραμμάτων μες στις λέξεις και πόσο σημαντικά είναι να διαβάζουμε σωστά. Ενισχύει τη φωνημική επίγνωση των παιδιών και τη γλωσσική τους φαντασία. 



"Αλφαβητάρι με Γλωσσοδέτες" (Ευγένιος Τριβιζάς, Μεταίχμιο) 

Ένας συγγραφέας με πολλή φαντασία και απίστευτη γλωσσική νοημοσύνη, ο Ευγένιος Τριβιζάς, αγαπημένος μικρών και μεγάλων παιδιών, συγγράφει ένα διαφορετικό αλφαβητάρι, που βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να μπλέξουν τη γλώσσα τους για τα καλά, με αποτελέσματα αστεία, αλλά και που βοηθούν πολύ τα παιδιά να εξασκηθούν στην ανάγνωση.


Βιβλία για πρώτες αναγνώσεις 


"Άγης ο Μαθημάγος" (Έλενα Αρτζανίδου, Ψυχογιός)
Ένα βιβλίο που απενεχοποιεί το μέτρημα με τα δάχτυλα και, ταυτόχρονα, δίνει κίνητρα για να αγαπήσουμε τα μαθηματικά, μικροί και μεγάλοι.  

"Μελισσούλα Σούλα Φροσούλα" (Τζέιμς Κρους, Πατάκης)
Ένα πολυαγαπημένο βιβλίο μιας άλλης δεκαετίας, που έχουν λατρέψει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Η μικρή Φροσούλα παίζει με απίστευτη φαντασία, παρέα με την οικογένειά της και οι ιστορίες της παρουσιάζονται σαν πεζός λόγος, αλλά και σαν ποιηματάκια. Πολύ φιλικό βιβλίο για αυτήν την ηλικία!  



"Ο Ραφτάκος των Λέξεων" (Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μεταίχμιο) 
Ένα βιβλίο γεμάτο φαντασία, που συγκινεί και μας κάνει, μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τις λέξεις και τις ιστορίες. Το μικρό μέγεθός του το κάνει ελκυστικό για να το ξεκινήσει ένα μικρό παιδί να το διαβάζει. 

"Ματίλντα" (Ρόαλντ Νταλ, Ψυχογιός) 
Η μικρή Ματίλντα τρελαίνεται να διαβάζει και να μαθαίνει και η ανάγκη της να δουλεύει το μυαλό της συνεχώς οδηγεί σε απίστευτες περιπέτειες! Μπορεί και το πιο κλασικό βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, που, μαζί με τον Τσάρλι και το ΜΦΓ, αποτελούν από τους πιο γνωστούς ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. 



Σειρά "Μικρά Μεγάλα Κλασικά" με αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, διασκευασμένα από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδόσεις Παπαδόπουλος) 

Σειρά "Μικρά Ταξίδια με τη Φαντασία του Ιουλίου Βερν" με τα απίστευτα έργα του Βερν, διασκευασμένα από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Επιτραπέζια παιχνίδια για γλώσσα και μαθηματικά 


Χάλι Γκάλι 
Ένα παιχνίδι για γρήγορες νοητές προσθέσεις αριθμών και ακόμα πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Κανονικά το παιχνίδι παίζεται με άθροισμα 5, αλλά μπορείτε να το ξεκινήσετε από 2 ή 3 και να το πάτε μέχρι το 8. 

Dixit 
Ένα παιχνίδι που βοηθά πολύ την περιγραφική ικανότητα των παιδιών, αν το παίξετε με διαφορετικό τρόπο, φτιάχνοντας συνεργατικά όλοι οι παίκτες μια ιστορία, επιλέγοντας ο καθένας μια κάρτα από το χέρι. Οι κάρτες πάντα στο χέρι να είναι 5, για να υπάρχει ποικιλία στην επιλογή. 



Οικογένεια Σακουλάκη 
Ένα εξαιρετικά απλό παιχνίδι που μαθαίνεται στο δευτερόλεπτο και εξασκεί τα παιδιά σε γρήγορα αθροίσματα. Το μικρό του μέγεθος το κάνει εύκολο στη μεταφορά και μπορεί να το παίξουν και σε παρέα. 

Η Φάρμα με τα Ζώα 
Ένα γνήσια μαθηματικό παιχνίδι με συγκινητική ιστορία δημιουργίας και διάδοσης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν το μηχανισμό πολλαπλασιασμού και διαίρεσης, ενώ, έχει πάρα πολύ απλούς κανόνες. Αγαπημένο οικογενειακό παιχνίδι! 



Μια Φορά κι Έναν Καιρό 
Ένα παιχνίδι που βοηθά πολύ στην καλλιέργεια και τον εμπλουτισμό του προφορικού λόγου, ειδικά του αφηγηματικού. Εξαιρετικό εργαλείο, επίσης, για δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη