International Sharing School στην Πορτογαλία

 Πρόσφατα έμαθα για ένα εκπληκτικό τύπο σχολείου στην Πορτογαλία και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας! Τις πληροφορίες τις άντλησα όλες από δω: https://rosanbosch.com/en/project/international-sharing-school, μετέφρασα και προσάρμοσα και μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. 

https://rosanbosch.com/en/project/international-sharing-school


Μαθαίνω σημαίνει Μοιράζομαι 

"Μαθαίνω σημαίνει μοιράζομαι", αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του σχεδιαστικού concept για το International Sharing School στην Πορτογαλία, ένα σχολείο, που βρίσκεται στους λόφους του Oeiras, λίγο πιο έξω από τη Λισσαβόνα. 

Το International Sharing School έχει σαν όραμα να δημιουργήσει ανοιχτόμυαλους μαθητές, που αγαπούν τη δια βίου μάθηση και επιθυμεί να το πετύχει μέσα από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, που σέβεται και φροντίζει τους μαθητές, αλλά και προωθεί τη συνεργατική μάθηση. Η έννοια της συνεργασίας και του μοιράσματος συνοψίζεται στους τρεις βασικούς πυλώνες της φροντίδας, της πολυπολιτισμικότητας και της φιλοξενίας κι είναι αυτά που ορίζουν τη μοναδικότητα αυτού του IB σχολείου (International Baccalaureate). Είτε πρόκειται για μοίρασμα πληροφορίας, χώρου, γνώσεων ή γλώσσας, η έννοια "μαθαίνω σημαίνει μοιράζομαι" είναι βασική για το νέο σχεδιασμό του σχολείου και την εκπαιδευτική του κουλτούρα. 

https://rosanbosch.com/en/project/international-sharing-school


Η αρχιτεκτονική του σχολείου προωθεί αυτό το όραμα και αυτή τη φιλοσοφία μέσα από άνετους καναπέδες, βιβλιοθήκες, πολυμορφικά τραπέζια και περιοχές για εύκολη συγκέντρωση, αλλά και χώρους τόσο για ατομική όσο και για συλλογική εργασία. Είναι ιδανικοί χώροι για να συναντηθούν οι μαθητές, να επικοινωνήσουν και να συνδημιουργήσουν. Σχήματα και χρώματα ενεργοποιούν τις αισθήσεις και τη φαντασία, ενώ είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιείται, επίσης, η πολύ σημαντική κιναισθητική νοημοσύνη, όπως και να ενισχύουν την προσαρμοστική ικανότητα των μαθητών, ώστε να τους προετοιμάζουν για τις απρόβλεπτες προκλήσεις του μέλλοντος. 

https://rosanbosch.com/en/project/international-sharing-school


Φιλοξενία 

"Φιλοξενία" στο International Sharing School σημαίνει "δείχνω γενναιοδωρία και προσφέρω συντροφιά" στους συμμαθητές μου και στην υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα. Η έννοια αυτή στηρίζεται από δομές του σχολείου που δημιουργούν την αίσθηση στο μαθητή ότι ανήκει κάπου και αναπτύσσουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Οι μαθητές μπορούν ελεύθερα να δημιουργήσουν ξανά και ξανά το μαθησιακό περιβάλλον, αλλά προσφέρονται, επίσης, πολλά ερεθίσματα για παιχνίδι και αλληλεπίδραση, τα οποία δημιουργούν την πολύτιμη αίσθηση της περιέργειας, μέσα από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη. 

https://rosanbosch.com/en/project/international-sharing-school


Πολυπολιτισμικότητα 

Περισσότερες από 50 διαφορετικές εθνικότητες μαθητών ζουν και μαθαίνουν στο International Sharing School. Σεβασμός, ατομικότητα και πολιτισμικές διαφορές πάντα είναι το αναπόφευκτο και η μεγάλη δύναμη της κουλτούρας ενός σχολείου. Το να μοιράζεσαι σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα σημαίνει να συμπεριλαμβάνεις το διαφορετικό και να ενδυναμώνεις το σύνολο μέσα από αυτή τη διαφορετικότητα. Οι αρχιτεκτονικές υποδομές του σχολείου προσκαλούν τους μαθητές να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, να επιχειρηματολογήσουν, να παρουσιάσουν ιδέες, να ακουστούν, αλλά, κυρίως, να ακούσουν τους άλλους. Υπάρχουν εργαστήρια για πειράματα, για ρομποτικές εφαρμογές, για δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (ήχος και media), αλλά και συνεργατική μάθηση βιωματικού τύπου. Μέσα από αυτού του είδους την επικοινωνία, οι μαθητές δημιουργούν μια νέα κοινή ταυτότητα. 

https://rosanbosch.com/en/project/international-sharing-school


Φροντίδα 

"Μοιράζομαι σημαίνει φροντίζω" στο International Sharing School σημαίνει νοιάζομαι για τον εαυτό μου, νοιάζομαι για τους άλλους, νοιάζομαι για το περιβάλλον. Η έννοια αυτή της φροντίδας ενεργοποιείται μέσα από βιωματικές ασκήσεις σε εργαστήρια, ομαδικές συναντήσεις που επιτρέπουν στους μαθητές να αντιληφθούν ότι ανήκουν σε κοινότητες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και χώρους όπου μπορούν να αναστοχαστούν και να ηρεμήσουν. Επιπλέον, οι μαθητές συγκεντρώνονται γύρω από το Δέντρο της Ενσυναίσθησης, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο στα μάτια και να μοιραστούν γνώσεις και συναισθήματα. Τα στατικά ποδήλατα βοηθούν στη συγκέντρωση και στην αποτελεσματική εργασία, αλλά και στην καλή ποιότητα ζωής και δημιουργική διάθεση. 

https://rosanbosch.com/en/project/international-sharing-school


Στο σχολείο αυτό οι μαθητές μαθαίνουν να συνδέουν το νου με το σώμα, να εμπιστεύονται, αλλά, το πιο σημαντικό, μπορούν και αντιλαμβάνονται το προσωπικό τους μαθησιακό στιλ και τις ατομικές μαθησιακές ανάγκες, χωρίς ανάγκη σύγκρισης και ανταγωνισμού. 

https://rosanbosch.com/en/project/international-sharing-school


Άλλο ένα σχολείο που προσφέρει έμπνευση σε όλους εμάς που οραματιζόμαστε μια σπουδαία αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα! :) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη