Παιχνίδια γραφής για παιδιά με δυσλεξία

Μαζί με τα παιδιά παίζουμε αναρίθμητα παιχνίδια ανάγνωσης και γραφής, μερικά από τα οποία είναι απλά επιτραπέζια του εμπορίου, ενώ άλλα τα μηχανευόμαστε στη στιγμή, προϊόντα της δημιουργικής μας φαντασίας και της διάθεσης που έχουμε κάθε φορά!Πρόσφατα, κάναμε ένα ταξίδι στο χρόνο για να ανακαλύψουμε την ιστορία της γραφής...
Μια απορία μας γεννήθηκε:
Οι Φοίνικες δε χρησιμοποιούσαν φωνήεντα, παρά μόνο σύμφωνα. Τα φωνήεντα εννοούνταν. Για παράδειγμα, αν ζούσαν στην εποχή μας και ήθελαν να πουν "κότα" έγραφαν "κτ".
Μπέρδεμα, όμως, έτσι; Δηλαδή, αν ήθελαν να πουν "κάτω"; Αν ήθελαν να πουν "κοίτα, κάτω μια κότα"; Μεγάλο μπέρδεμα!

Λες να είχαν κι εκείνοι δυσλεξία;
Έτσι, λοιπόν, αποφασίζουμε να τους βοηθήσουμε και να βάλουμε δίπλα στα σύμφωνα το φιλαράκι τους το φωνήεν για να βγάζει νόημα η λέξη στην εποχή που ζούμε. Γιατί, τώρα πια, έχουμε τόσες χιλιάδες λέξεις, θα γινόταν μεγάλο μπέρδεμα!Την καλύτερη δουλειά, όμως, την έκαναν οι Μινωίτες με το δίσκο της Φαιστού!
Μόνο εικόνες που συμβόλιζαν ολόκληρα νοήματα! Ούτε τόνοι, ούτε ορθογραφικά λάθη... Μια χαρά!
Φτιάξαμε, λοιπόν, ένα δικό μας δίσκο της Φαιστού για να σχεδιάσουμε πάνω αυτό που θα θέλαμε να πούμε, μόνο με εικόνες, χωρίς λέξεις.
Θα μπορούσαμε να γράφουμε για πάντα έτσι; Δύσκολο!Επιστρέφουμε, λοιπόν, στις δικές μας συλλαβές, λέξεις, προτάσεις...
Το ταξίδι που κάναμε, όμως, στην ιστορία της γραφής μας έδειξε την αξία που έχει να γράφουμε σωστά και να γινόμαστε κατανοητοί.
Δε σταματάμε, φυσικά, εδώ. Η προσπάθεια συνεχίζεται... ;)


Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Παιχνίδια γραφής για παιδιά με δυσλεξία" από τον δημιουργόΕλένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο http://kalosagogos.blogspot.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Θετική επικοινωνία: Πώς να πω τι σκέφτομαι χωρίς να χαλάσουν οι σχέσεις μας;

Ikigai: Μια γιαπωνέζικη ιδέα για να γεμίσεις έμπνευση τη ζωή σου