Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ένα γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από κανένα μας, πόσο μάλλον από τα παιδιά. Καθώς είναι μια διοργάνωση με ιδιαίτερη σημασία, ανθρωπιστική, πολιτιστική και κοινωνική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαθεματικά σε μια τάξη οποιασδήποτε βαθμίδας (νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου), για να μεταφέρει μηνύματα και σύμβολα.

Δραστηριότητες γλωσσικής νοημοσύνης και ενδοπροσωπικής νοημοσύνης
Διαβάστε ιστορίες και μύθους σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευτυχώς, η ελληνική ιστορία και η αρχαία ελληνική μυθολογία διαθέτουν αμέτρητες πηγές για να χρησιμοποιηθούν στην τάξη. Μάθετε πώς ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τι συνέβαινε κατά τη διάρκειά τους, πώς αναβίωσαν στη σύγχρονη εποχή και πολλά ακόμα. Μην ξεχάσετε, όμως, να διαβάσετε και ιστορίες δύναμης, θάρρους και πείσματος από αθλητές άλλων χωρών που συμμετείχαν σε διάφορες ολυμπιακές διοργανώσεις και οι οποίες μπορούν να εμπνεύσουν τα παιδιά.

Δραστηριότητες διαπροσωπικής νοημοσύνης
Παίξτε μαζί με τα παιδιά και κάντε απλές δραστηριότητες για να ενισχύσετε το πνεύμα της ομάδας και να δημιουργήσετε ευχάριστες αναμνήσεις που θα "δέσουν" τα παιδιά.
Μια... νόστιμη ιδέα είναι να "ανάψετε" την Ολυμπιακή φλόγα! Θα μου πείτε "μα δεν είναι επικίνδυνη η φωτιά;". Φυσικά και είναι, αλλά δε θα ανάψει με φωτιά η "φλόγα", αλλά... με παγωτό! Αγοράστε παγωτό ροδάκινο (ή κάτι χρώματος πορτοκαλί τελοσπάντων!) και βάλτε τα παιδιά στη σειρά. Ένα χωνάκι παγωτό ξεκινά από το πρώτο παιδί και καταλήγει στο τελευταίο, το οποίο κάνει το γύρο της τάξης κρατώντας το και μετά κάθεται ανακούρκουδα στο πάτωμα και το τρώει. Την ώρα που το πρώτο χωνάκι μεταφέρεται, ήδη ετοιμάζεται το δεύτερο και μεταφέρεται, το τρίτο, το τέταρτο κ.ο.κ. Κάθε παιδί στο οποίο καταλήγει η "Ολυμπιακή φλόγα", κάνει το γύρο της τάξης και κάθεται στο πάτωμα τρώγοντας το παγωτό, οπότε στο τέλος μένετε εσείς με το παγωτό που απέμεινε, "ανάβετε" και την τελευταία "Ολυμπιακή φλόγα" και κάθεστε μαζί με τα παιδιά για να απολαύσετε τη διαδικασία και την υπέροχη, "φλογερή" γεύση παγωτού!
Πηγή φωτογραφίας: makeandtakes.com 
Μια άλλη γευστική ιδέα είναι τα μετάλλια που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά!
Μπορούν να κερδίσουν σοκολατάκια ή μπισκότα τυλιγμένα σε χρυσόχαρτο ή αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο και να κρατήσουν και μια αυτοσχέδια σημαία (από όποια χώρα επιλέξουν) ή μια αυτοσχέδια δάδα με την "Ολυμπιακή φλόγα"! Οι εικόνες δείχνουν πώς μπορείτε να τα φτιάξετε:
Πηγή φωτογραφίας: makeandtakes.com 
Πηγή φωτογραφίας:  alphamom.com 
Πηγή φωτογραφίας:  alphamom.com
Πηγή φωτογραφίας:  alphamom.com
Πηγή φωτογραφίας:  alphamom.com
Πηγή φωτογραφίας:  alphamom.com
Δραστηριότητες σωματικής - κιναισθητικής νοημοσύνης και χωροταξικής νοημοσύνης
Τρέξτε, ασκηθείτε, παίξτε, συναγωνιστείτε με εύκολες προσομοιώσεις των ολυμπιακών αθλημάτων ή άλλα παιχνίδια αυλής! Υπάρχουν αμέτρητες ιδέες για παιχνίδια αυλής, αλλά και η φαντασία μπορεί να γεννήσει απίστευτες ιδέες!
Φτιάξτε ομάδες παιδιών, αφήστε τα να αγωνιστούν μεμονωμένα και, γενικά, σεβαστείτε τις επιθυμίες τους. Απλά, φροντίστε να εκλείπει οποιοδήποτε ανταγωνιστικό πνεύμα και διάθεση νίκης για τη νίκη. Ξεκαθαρίστε ότι η προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων διατηρεί το πνεύμα αγωνιστικότητας, άμιλλας και συνεργασίας, όπως και οι πραγματικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και αρνητικές συμπεριφορές και συναισθήματα απλά δεν έχουν θέση. Βάζοντας τα όρια πριν ξεκινήσετε, θα βοηθήσετε τα παιδιά να απολαύσουν τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος.

Πηγή φωτογραφίας: asmallsnippet.blogspot.com 
Πηγή φωτογραφίας: asmallsnippet.blogspot.com 
Πηγή φωτογραφίας: asmallsnippet.blogspot.com 
Πηγή φωτογραφίας: asmallsnippet.blogspot.com 
Πηγή φωτογραφίας: asmallsnippet.blogspot.com
Πηγή φωτογραφίας: asmallsnippet.blogspot.com
Πηγή φωτογραφίας: asmallsnippet.blogspot.com
Στις δραστηριότητες αυτές, συμπεριλάβετε και τα παιδιά που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα ή απλά είναι πιο εσωστρεφή και ντροπαλά και αντιδρούν. Τα παιδιά αυτά μπορούν να ασχοληθούν με περισσότερο εσωστρεφείς δραστηριότητες, όπως είναι οι χειροτεχνίες και οι κατασκευές:

Μπορούν να φτιάξουν τα μπλουζάκια της "ολυμπιακής αποστολής":
Πηγή φωτογραφίας: asmallsnippet.blogspot.com
Μπορούν να φτιάξουν τα μετάλλια, όπως είδαμε από πάνω.

Μπορούν να φτιάξουν κατασκευές για ολυμπιακά αθλήματα:

Πηγή φωτογραφίας: themotherhuddle.com 
Δραστηριότητες λογικομαθηματικής νοημοσύνης
Υπάρχουν δραστηριότητες σχετικές για μικρά και μεγάλα παιδιά. Εδώ προτείνουμε κάποιες:

Εξασκηθείτε στην εξαγωγή στατιστικών και στα κλάσματα.
Αναζητήστε στο Διαδίκτυο ή σε κάποια εφημερίδα όλα τα χρυσά μετάλλια όλων των χωρών και φτιάξτε ποσοστά με τους νικητές, αλλά και σε μορφή κλασμάτων, σε εικόνα ή αριθμό.

Εξασκηθείτε στην αντίληψη του χρόνου. 
Ίσως είναι εύκολο να αντιληφθούν τα παιδιά τη διάρκεια ενός λεπτού, μιας ώρας ή ενός δευτερόλεπτου, αλλά πόσο εύκολο είναι να αντιληφθούν το ένα δέκατο του δευτερολέπτου; Ρωτήστε τα πόσα παλαμάκια μπορούν να χτυπήσουν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο ή πόσα μέτρα μπορούν να τρέξουν. Καταγράψτε τις υποθέσεις τους και μετά χρονομετρήστε τα.
Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη" από τον δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο http://kalosagogos.blogspot.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων