Φτιάξε το δικό σου βιβλίο... έρευνας!

Μια δράση δημιουργίας βιβλίου δεν αφορά μόνο σε δημιουργική γραφή, δεν πρόκειται μόνο για συγγραφή ευφάνταστων μικρών ιστοριών με αρχή, μέση και τέλος.

Το να φτιάξουμε ένα βιβλίο με παιδιά μπορεί να έχει πολλές άλλες χρήσεις, όπως, για παράδειγμα, να μάθουμε να κάνουμε έρευνα σε ένα αντικείμενο, κι ας μην είμαστε ακόμα ούτε 10 ετών, ακόμα και αν έχουμε μαθησιακές δυσκολίες! 

Στο δικό μας βιβλίο, γίναμε "αιγυπτιολόγοι", φτιάξαμε κατηγορίες που θέλαμε να ερευνήσουμε και φτιάξαμε κάτι πολύ ξεχωριστό, ακόμα και σαν εμφάνιση! Γιατί, πείτε μου την αλήθεια, έχετε ξαναδεί βιβλίο σε φακέλους ταχυδρομικούς; 



Ενώσαμε τους φακέλους μεταξύ τους, φτιάξαμε από ένα εξώφυλλο σε κάθε κεφάλαιο και μέσα βάλαμε όλα τα χαρτάκια με τις πληροφορίες που συλλέξαμε για κάθε ενότητα, κάνοντας έτσι την αποδελτίωσή μας. 


Το βιβλίο μας έχει 8 κεφάλαια, τα οποία είναι: 
  1. Πυραμίδες 
  2. Μούμιες 
  3. Τουταγχαμών 
  4. Αιγύπτιοι Θεοί 
  5. Καθημερινή ζωή 
  6. Τάφοι 
  7. Νείλος 
  8. Ιερογλυφικά 


Για την έρευνά μας ψάξαμε πληροφορίες σε 14 διαφορετικά βιβλία σχετικά με αρχαιολογία, αρχαίους πολιτισμούς, την Αίγυπτο, ακόμα και σε δύο λογοτεχνικά παιδικά βιβλία που έλεγαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την αρχαία και τη σύγχρονη Αίγυπτο! 

Η διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών και δημιουργίας βιβλίου κράτησε 2 μήνες περίπου, δηλαδή 7-8 ωριαίες συναντήσεις και το αποτέλεσμα μας αντάμειψε! Μάλιστα, μας άρεσε τόσο που σκεφτόμαστε να το φτιάξουμε σε βιβλίο μεγέθους Α3 για να μπορεί κάποιος να το ξεφυλλίσει! Ήδη έχουμε φτιάξει το εξώφυλλο, αλλά αυτό ανήκει σε άλλο άρθρο, μελλοντικό... ;)

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Φτιάξε το δικό σου βιβλίο...έρευνας!" από τη δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο http://kalosagogos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_12.html.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη