Μαθαίνοντας τα παιδιά να μαγειρεύουν

"Η διάθεση καλή, αλλά ο χρόνος λίγος", μου λένε πολλοί γονείς, όταν τους ρωτάω γιατί αφήνουν το παιδί να τρώει στο σχολείο ανθυγιεινές τροφές που αγοράζει από το κυλικείο, αντί να παίρνει ένα σνακ φτιαγμένο από το σπίτι. Εκεί προβάλλω κάποιες αντιρρήσεις του στιλ "ε δε νομίζω ένα σαντουιτσάκι να παίρνει πολλή ώρα για να φτιαχτεί", αλλά τα επιχειρήματα παραμένουν ατράνταχτα: "ναι, αλλά χρειάζεται να αγοράσεις τα υλικά, να ελέγχεις μήπως έχουν τελειώσει ή αν υπάρχουν όλα, να φτιάξεις για όλους κλπ.".

Via gettyimages.se
Πάμε πιο πίσω. Το παιδί μπορεί μόνο του να φτιάξει το κολατσιό του για το σχολείο; Ναι, μπορεί. Ωραία, ας αναλάβει την ευθύνη της διατροφής του. Δεν είναι "μικρό" για να φροντίζει τον εαυτό του, είναι αρκετά μεγάλο για να γίνει υπεύθυνο για την υγεία του και, επιπλέον, μαθαίνει από τώρα να επιβιώνει κι έτσι δε θα τα βρει σκούρα όταν χρειαστεί να φύγει πια από το σπίτι.

Ξεκινάμε από τα βασικά.
Το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει να μαγειρεύει, φτιάχνοντας το πρωινό του. Μπορεί να φτιάξει κάτι απλό, όπως είναι δημητριακά με γάλα, ή κάτι λίγο πιο πολύπλοκο, όπως φέτες με βούτυρο και μέλι ή φυσικός χυμός πορτοκάλι.
Όταν είναι 4-5 ετών, ας χρησιμοποιεί μαχαίρι που δεν κόβει, κατάλληλο μόνο για να αλείφει. Όταν μεγαλώσει λιγάκι ακόμα, εκπαιδεύστε το να χειρίζεται μαχαίρι που κόβει σχετικά καλά και να δουλεύει την κουζίνα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σταδιακά, θα αποκτά ευχέρεια στις κινήσεις και θα μάθει να είναι προσεκτικό στο πώς χρησιμοποιεί την ηλεκτρική κουζίνα, το φούρνο και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Αποκτούμε καλές συνήθειες, όπως το να πλένουμε πάντα τα χέρια πριν αρχίσουμε το μαγείρεμα ή να μαζεύουμε τα μαλλιά και προσέχουμε τα χερούλια από τα κατσαρολικά να είναι πάντα προς τη μέσα πλευρά για να αποφύγουμε ατυχήματα.
Φωτογραφία και συνταγή: Ελένη Γαρυφαλάκη 

Όταν είναι μικρό, αφιερώστε μια φορά την εβδομάδα για να ετοιμάζετε μαζί κάτι εύκολο. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε σνακ για ένα πικ νικ ή συνοδευτικούς μεζέδες για το κυριακάτικο τραπέζι. Έτσι, το παιδί θα μάθει να φτιάχνει σάντουιτς ή απλά τοστάκια, μικρές σαλάτες, να πλένει και να καθαρίζει φρούτα και, αν έχει και ταλέντο και όρεξη, μπορεί να φτιάχνει και απλά μπισκότα, αλμυρά ή γλυκά.

Σιγά-σιγά, όταν το παιδί αποκτήσει ευχέρεια στο να φτιάχνει εύκολα και γρήγορα απλά σνακ, αλλά και να χειρίζεται τα κουζινικά και τις ηλεκτρικές συσκευές, προχωράμε σε γνωστές συνταγές που θα του ικανοποιήσουν την πείνα κάποια φορά που δε θα είναι σπίτι κάποιος, όπως π.χ. αυγά τηγανητά, μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα, πατάτες φούρνου, σαλάτες, ρυζάκι, φακές κλπ.

Η ικανότητα που έχει κάποιος να μαγειρεύει είναι από τις πιο ουσιαστικές και χρήσιμες που μπορεί να αποκτήσει κάποιος στη ζωή του. Αφενός δίνει αυτοπεποίθηση, διότι κάνεις κάτι μόνος σου, φροντίζεις τον εαυτό σου και δεν εξαρτάσαι από κάποιον και, αφετέρου, σε γλιτώνει από μάταια έξοδα, από χρήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν κάπου αλλού.


Via Jill Dubien 
Σχετικά άρθρα:
- Παιδικά σνακ για το σχολείο
- Τα φρούτα του καλοκαιριού
- Υγιεινά επιδόρπια για γλυκατζήδες
- Φτιάξτε υγιεινό junk food! 
- Σαλάτες με όσπρια

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων