Ιστορίες για Αγρίους: Κοσμογονία

Σήμερα ξεκινήσαμε το πρόγραμμα "Ιστορίες για Αγρίους" και είμαι ενθουσιασμένη! :) 
Αλήθεια, δεν μπορώ να το κρύψω ότι η μυθολογία είναι η μεγάλη μου αδυναμία...!!! 

Τους θεούς του Ολύμπου τους γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο "Οι Θεοί του Ολύμπου" των εκδόσεων Στρατίκη.
Σήμερα μιλήσαμε για την κοσμογονία, κατά την ελληνική μυθολογία, ιστορίες δύσκολες, γεμάτες ονόματα και βαρβαρότητα (Μα είναι δυνατόν, κυρία; Ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του; - Καλά, μη φανταστείς, έτρωγε σημαίνει κι ότι έτρωγε... Θεός ήταν, γκλουπ τα κατάπινε όπως ήταν, δεν τα ξεκοκάλιζε κιόλας, δεν πάθαιναν τίποτα...). Αφού μιλήσαμε για την κοσμογονία, τη γέννηση και την ανατροφή του Δία, αλλά και τις τιτανομαχίες και την τελική επικράτηση των θεών του Ολύμπου όπως τους γνωρίζουμε... 

Η φαντασία των παιδιών, βέβαια, έφτιαξε και πιο εφιαλτικά σενάρια, για να τα λέμε όλα δηλαδή... 
...συνδέσαμε την κοσμογονία, κατά την ελληνική μυθολογία, με τη γέννηση του γαλαξία μας και τη δημιουργία των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Παρατηρήσαμε ότι έχουν ονόματα από την ελληνική μυθολογία και τους βρήκαμε έναν-έναν: 

Από το βιβλίο "Ηλιακό Σύστημα" των εκδόσεων Σαββάλας
Μιλήσαμε, λοιπόν, για τους πλανήτες, παρατηρήσαμε τα χρώματά τους, τα μεγέθη τους, τη σχέση μεταξύ τους και είπαμε λίγα λόγια για τον καθένα παράλληλα με τις ιστορίες των μυθολογικών αντίστοιχων τους. Ε, μετά, αποφασίσαμε να τους δημιουργήσουμε! 

Με λευκό πηλό τους δημιουργήσαμε και μετά προσθέταμε λίγο ή αφαιρούσαμε λίγο για να πετύχουμε τις σωστές αναλογίες μεγεθών. 
Με τη διαφορά, όμως, ότι τους δώσαμε χρώματα και σχέδια επηρεασμένοι από τις μυθολογικές τους ιστορίες, παρόλο που ξέραμε το πραγματικό τους χρώμα! 

Για παράδειγμα, η δική μας Αφροδίτη είχε ένα μυστηριακό μοβ χρώμα! 
Ή, ο δικός μας ήλιος, έχει και ακτίνες τελοσπάντων! 
Την επόμενη φορά θα μάθουμε για τους θεούς του Ολύμπου και τα απίστευτα καμώματά τους! 
Κι επειδή είναι πολλοί και οι ιστορίες τους ακόμα περισσότερες, θα ασχοληθούμε με τους μισούς για αρχή: με το Δία, την Ήρα, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη, τον Ερμή και την Εστία. Τους υπόλοιπους στη μεθεπόμενη συνάντηση! :) 

Εις το επανιδείν, λοιπόν! 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη